ΤΟ ΚΟΥΡΔΙΚΟ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ ΑΝΕΞΑΡΤΗΣΙΑΣ ΟΔΗΓΕΙ ΤΟΥΣ ΚΟΥΡΔΟΥΣ ΕΝΩΠΙΟΝ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΤΟΥΣ

"Οι δε στρατηγοί πάλιν συνήλθον και συναγαγόντες τους εαλωκότας ήλεγχον την κύκλον πάσαν χώραν τις εκάστη είη. Οι δε έλεγον  ότι τα προς μεσημβρίαν της επί Βαβυλώναν είη και Μηδίαν ... , η δε δια των ορέων και προς άρκτον τετραμμένην ότι εις Καρδούχους άγοι. Τούτους δε έφασαν οικείν ανά τα όρη και πολεμικούς είναι και βασιλέως ουκ ακούειν , αλλά και εμβαλείν ποτε εις αυτούς βασιλικήν στρατιάν δώδεκα μυριάδας. Τούτων δ' ουδέν' απονοστήσαι δια την δυσχωρίαν." (μετ.:Οι στρατηγοί έκαναν δεύτερη σύσκεψη και αφού συγκέντρωσαν τους αιχμαλώτους ρωτούσαν για την περιοχή ολόγυρα ποιο είναι το κάθε μέρος. Και αυτοί απαντούσαν ότι νότια ήταν η Βαβυλώνα και η Μηδία .... , ενώ ο δρόμος προς τα όρη και προς τον βορρά οδηγεί στην χώρα των Καρδούχων. Πληροφορούσαν ακόμη ότι οι Καρδούχοι κατοικούν διασπαρμένοι στα όρη , είναι πολεμικότατος λαός, δεν υπακούουν στον Πέρση Βασιλιά και γι' αυτό κάποτε εξεστράτευσε εναντίον τους βασιλική στρατιά εκατόν είκοσι χιλιάδων ανδρών. Από αυτούς δεν επέστρεψε κανένας λόγω των δύσκολων συνθηκών." Ξενοφών , Κύρου Ανάβασις, βιβλίο ΙΙΙ, μετ. Γ. Ράπτης)  
   Οι Καρδούχοι όπως αναφέρονται από τον Ξενοφώντα , ή αλλιώς Κούρδοι , ονομασία που έλαβαν μετά την προσχώρησή τους στο Ισλάμ, είναι φυλή 30-35 εκατομμυρίων η οποία σήμερα βρίσκεται διασπαρμένη κατά ποσοστό περίπου 50% στην νότια Τουρκία, 25 % στο δυτικό Ιράν , 20 % στο βόρειο Ιράκ και 5% στην Συρία , στην Υπερκαυκασία και στον Λίβανο. Η γλώσσα τους ("Κερμαντζή" ) φέρεται να αποτελεί κλάδο αρχαίας περσικής διαλέκτου , ενώ στο θρήσκευμα είναι κατά πλειονότητα  Μουσουλμάνοι Σουνίτες (υπάρχουν επίσης Σιίτες, Γεζίντ και Χριστιανοί) .
   Εκ παραδόσεως οι Κούρδοι εμφανίζονται λαός ορεσίβιος, σκληρός, με πολεμικές ικανότητες. Μολονότι τις τελευταίες δεκαετίες η αστικοποίηση τους υπήρξε ραγδαία, μέχρι τις αρχές του περασμένου αιώνα διοικούντο από φυλάρχους και διήγαν βίο νομαδικό όπου, από την μία πλευρά η ληστεία ήταν ελάχιστα επιλήψιμη , από την άλλη όμως θεωρείτο έθιμο ιερό η φιλοξενία και η περίθαλψη των ασθενών.
   Η ιστορία διδάσκει ότι οι Κούρδοι, παρά το γεγονός ότι δεν ευτύχησαν μέχρι σήμερα να ζήσουν ως ανεξάρτητο κράτος, αλλά, απεναντίας, έγιναν στόχος συστηματικής απόπειρας στερήσεως της εθνικής ή θρησκευτικής τους ταυτότητας δεν έπαυσαν ποτέ να αγωνίζονται για την εθνική τους ελευθερία.
   Στο Ιράν αγωνίστηκαν για τα δικαιώματά τους παρά τους θρησκευτικούς διωγμούς που υπέστησαν από την σιιτική μουσουλμανική πλειονότητα.  
  Στην Τουρκία βρίσκονται σε συνεχή ένοπλη πάλη ενάντια στο Τουρκικό κράτος που επιχειρεί την εθνολογική καταπίεση και εξαφάνισή τους.
  Αλλά η μεγάλη πρόοδος έγινε στο Ιράκ, όπου ύστερα από αγώνες δεκαετιών, μετά την πτώση του καθεστώτος του Σαντάμ Χουσεϊν κατόρθωσαν να αναγνωριστεί δια του Συντάγματος 2005 ότι το Ιρακινό Κουρδιστάν αποτελεί αυτόνομο  ομοσπονδιακό τμήμα του Ιράκ.
  Ωστόσο, φαίνεται ότι οι Κούρδοι του Ιράκ δεν αρκούνται στο συνταγματικό καθεστώς της αυτονομίας. Εκμεταλλευόμενοι την μεγάλη πολεμική συνεισφορά τους στον αγώνα κατά του ISIS, προκήρυξαν και τελικά πραγματοποίησαν στις 25 Σεπτεμβρίου 2017 δημοψήφισμα για την απόσχιση από το Ιράκ και την πλήρη ανεξαρτησία τους.
   Η διεθνής κοινότητα εξέφρασε την αντίθεσή της και χλιαρά ζήτησε από τους Κούρδους να μεταθέσουν την διενέργεια του δημοψηφίσματος στο μέλλον προκειμένου να μην διαταραχθεί ο αγώνας κατά του Ισλαμικού Κράτους. Αλλά δεν εισακούστηκε.
    Το Ιρακινό κράτος , μετά τις αρχικές απειλές, δήλωσε δια του Προέδρου του ότι η ανεξαρτησία των Κούρδων μπορεί να έλθει μέσα από διάλογο , επιχειρώντας προφανώς να διασώσει την πόλη του Κιρκούκ, γνωστή για τα κοιτάσματα πετρελαίου, την οποία ανακατέλαβαν οι Κούρδοι από τον ISIS.
    Οι Κούρδοι της Συρίας , οι οποίοι έχουν επίσης κηρύξει de facto αυτόνομη περιοχή, έσπευσαν να πανηγυρίσουν.
   Απέμειναν οι απειλές των Τούρκων , οι οποίοι , φοβούμενοι ότι στο μέλλον μπορεί να διαμελιστούν και αυτοί όπως  το Ιράκ, δεν αναγνωρίζουν το δημοψήφισμα και απειλούν τους Κούρδους με εισβολή και πόλεμο.
    Βεβαίως , πριν η Τουρκία  αποτολμήσει εισβολή (κάτι μάλλον εξαιρετικά δύσκολο χωρίς την έγκριση των ΗΠΑ και των συμμάχων τους), θα χρειαστεί να ρίξει μια ματιά στον χάρτη για να καταλάβει ότι ο στρατός της κατά την είσοδο στο Κουρδιστάν θα έχει στα νότα του τους Κούρδους της νότιας Τουρκίας.
     Επίσης καλό θα ήταν οι Τούρκοι να διαβάσουν τον Ξενοφώντα. Διότι μπορεί οι Έλληνες να κατόρθωσαν να διέλθουν δια πυρός και σιδήρου από την χώρα των Καρδούχων, αλλά από την στρατιά των 120.000 ανδρών του Πέρση Βασιλέα δεν γύρισε πίσω κανένας.

Σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Η ΣΑΝΙΔΑ ΤΟΥ ΚΑΡΝΕΑΔΟΥ

Οι παράγοντες που διαμόρφωσαν την πολιτειακή οργάνωση και τα Συντάγματα ...

ΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΤΗΣ 21ΗΣ ΜΑΪΟΥ 2023