ΣΕΒΑΣΜΟΣ ΣΤΟΥΣ ΘΕΣΜΟΥΣ Ή ΥΠΟΚΡΙΣΙΑ Η ΑΡΝΗΣΗ ΤΗΣ ΝΔ ΣΕ ΕΝΔΕΧΟΜΕΝΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟΥ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑΤΟΣ;

    Το 1974, η κυβέρνηση Καραμανλή η οποία ανέλαβε καθήκοντα μετά την πτώση της χούντας, με την στήριξη της ΝΔ και των λοιπών κομμάτων, στο πλαίσιο της αναθεώρησης του Συντάγματος 1952 προώθησε την προκήρυξη δημοψηφίσματος , προκειμένου οι πολίτες να αποφανθούν εάν επιθυμούν αβασίλευτη ή βασιλευομένη δημοκρατία, χωρίς να την ενοχλεί διόλου ότι το Σύνταγμα του 1952 απαγόρευε, τόσο την αλλαγή του πολιτεύματος της βασιλευομένης δημοκρατίας, όσο και την διενέργεια συνταγματικού δημοψηφίσματος. 
   Οι πολίτες προσήλθαν στις κάλπες και απέδειξαν το δημοκρατικό τους φρόνημα απορρίπτοντας την βασιλεία με ποσοστό 69,2%. Αλλά κατόπιν η κυβερνητική πλειοψηφία της ΝΔ τους έκανε στην άκρη και η βουλή, χωρίς να τους ρωτήσει, ψήφισε το σύνταγμα του 1975 και με πολύ θράσος συμπεριέλαβε σε αυτό μία ανάλογη διάταξη με εκείνη του συντάγματος του 1952 , η οποία απαγορεύει, τόσο την αλλαγή του πολιτεύματος , όσο και την διενέργεια συνταγματικού δημοψηφίσματος. 
   Έκτοτε παρήλθαν 43 έτη και διενεργήθηκαν 3 αναθεωρήσεις του Συντάγματος. Όλες οι αναθεωρήσεις ψηφίστηκαν σύμφωνα με την διαδικασία του άρ. 110  του Συντάγματος από την Βουλή και ερήμην του λαού αλλά καμία εξ αυτών δεν έγινε προς το συμφέρον της κοινωνίας. Η 1η αναθεώρηση, το 1986, έγινε για αφαιρέσει ο Ανδρέας Παπανδρέου κάθε αρμοδιότητα από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και να ελέγχει ο ίδιος ως απόλυτος μονάρχης το πολιτικό σύστημα, η 2η , το 2001 για να οχυρωθεί ακόμη περισσότερο το πολιτικό καθεστώς, το οποίο διαχειριζόταν τεράστια κονδύλια ενόψει της ευρωπαϊκής ενοποίησης και των ολυμπιακών αγώνων και να περιοριστεί ακόμη περισσότερο η πιθανότητα ελέγχου και λογοδοσίας και η 3η, άνευ ουσίας , το 2008, για να αποκλειστεί κάθε πιθανότητα συνταγματικής αλλαγής για την επόμενη πενταετία. 
 Τώρα που βρισκόμαστε ενώπιον μίας νέας αναθεώρησης  και έχουν γίνει πλέον σε όλους γνωστές οι άθλιες διατάξεις και ιδίως εκείνες περί ευθύνης υπουργών, ασυλιών , προνομίων  και ελέγχου της Δικαιοσύνης, η ΝΔ, αφενός αναζητεί τρόπο να δυναμιτίσει και να εμποδίσει την αναθεώρηση και , αφετέρου, και μόνο στο ενδεχόμενο διενέργειας ενός συνταγματικού δημοψηφίσματος έστω και συμβουλευτικού χαρακτήρα, ο Πρόεδρος και τα στελέχη του κόμματος ωρύονται και αντιδρούν δηλώνοντας ότι αυτό αντίκειται στο άρ. 110 του Συντάγματος και δεν θα επιτρέψουν σε κανέναν να παίξει παιχνίδια με το Σύνταγμα.  
     Η ΝΔ, η οποία το 1974 έκανε κουρελόχαρτο το Σύνταγμα του 1952 και το αναθεώρησε αντίθετα με την διαδικασία αναθεώρησής του , εμφανίζεται σήμερα προστάτης του Συντάγματος έναντι εκείνων των λαϊκιστών που επιδιώκουν να το παραβιάσουν. Η ηγεσία της μας λέει: " Εγώ δεν συναινώ σε συνταγματικό  δημοψήφισμα, όχι διότι είμαι κατά της δημοκρατίας , αλλά διότι αυτό δεν προβλέπεται από το άρ. 110 του Συντάγματος και είναι αδιαπραγμάτευτος κανόνας του κόμματός μου ο σεβασμός των θεσμών."   
    Είναι πολύ δύσκολο να πείσεις ότι κίνητρό σου είναι ο σεβασμός των θεσμών όταν ο ίδιος τους έχεις παραβιάσει κατά το δοκούν. Αλλά εάν πράγματι η ΝΔ δεν είναι ένα ολιγαρχικό κόμμα και πραγματικό της κίνητρο που την οδηγεί να αρνείται το Συνταγματικό Δημοψήφισμα δεν είναι η απέχθειά της προς τα δικαιώματα των πολιτών, αλλά  η ανάγκη τήρησης των νομικών κανόνων, ένας τρόπος υπάρχει να το αποδείξει: Να δηλώσει ρητά και απερίφραστα ότι μπορεί μεν να  αντίκειται τώρα σε συνταγματικό δημοψήφισμα επειδή κάτι τέτοιο απαγορεύεται από το άρ. 110 του Συντάγματος, προτείνει όμως ενόψει της επικείμενης αναθεώρησης την αλλαγή του άρ. 110, ώστε από δω και πέρα, αφενός να έχουν δικαίωμα οι πολίτες με συλλογή υπογραφών να ζητούν την αλλαγή του Συντάγματος και, αφετέρου, κάθε αναθεώρηση να κυρώνεται μόνο με δημοψήφισμα.
   Εάν δεν το πράξει, είναι προφανές ότι στόχος εκείνης και όλων όσων υποστηρίζουν ανάλογα επιχειρήματα δεν είναι η προστασία των θεσμών αλλά η διατήρηση του προνομίου τους να ασκούν πολιτική εξουσία εν ονόματι των πολιτών αλλά ερήμην τους και σε βάρος των συμφερόντων τους.   

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Η ΣΑΝΙΔΑ ΤΟΥ ΚΑΡΝΕΑΔΟΥ

Οι παράγοντες που διαμόρφωσαν την πολιτειακή οργάνωση και τα Συντάγματα ...

ΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΤΗΣ 21ΗΣ ΜΑΪΟΥ 2023