ΔΕΝ ΘΕΛΕΙ ΤΗΝ ΑΝΟΙΞΗ ΕΚΕΙΝΟΣ ΠΟΥ ΣΚΟΤΩΝΕΙ ΤΑ ΧΕΛΙΔΟΝΙΑ

   Αραβική Άνοιξη ονομάσθηκε το κύμα διαδηλώσεων και διαμαρτυριών, το οποίο ξέσπασε στην αραβική χερσόνησο, στην Μέση Ανατολή και στην Βόρειο Αφρική από το τέλος 2010 και κυρίως κατά τα έτη 2011 και 2012 εναντίον των τυραννικών καθεστώτων της περιοχής, με αίτημα τον εκδημοκρατισμό και τα ανθρώπινα δικαιώματα.
  Οι πολίτες βγήκαν στους δρόμους. Μαζικές εξεγέρσεις εκδηλώθηκαν στην Τυνησία, στην Αίγυπτο, στην Λιβύη, στην Υεμένη, στην Συρία και στο Μπαχρέιν και σφοδρές διαδηλώσεις στο Μαρόκο, στο Κουβέιτ, στον Λίβανο, στην Ιορδανία, στην Σαουδική Αραβία και στο Ομάν. Καθεστώτα καταλύθηκαν και πανίσχυροι δικτάτορες εξέπεσαν. Αλλά σήμερα, επτά έτη μετά, εάν κάποιος αναρωτηθεί τι απέγινε η Αραβική Άνοιξη, θα νομίσει ότι αποτεφρώθηκε στο καυτό, απάνθρωπο και πνιγηρό θέρος της Αραβίας.
   Βεβαίως, η Τυνησία κατόρθωσε να αποτινάξει την δικτατορία, να σωθεί από τον εμφύλιο πόλεμο και να οδηγηθεί στην πολιτική μετάβαση και στην θέσπιση νέου δημοκρατικού Συντάγματος, χάρη στην μεσολάβηση και στον ρόλο που διαδραμάτισε το βραβευμένο με Νόμπελ Ειρήνης το 2015 "Κουαρτέτο εθνικού διαλόγου", το οποίο αποτελείτο από την Γενική Εργατική Συνδικαλιστική Ένωση, τον Δικηγορικό Σύλλογο της χώρας, την Συνομοσπονδία Βιομηχάνων, Εμπόρων και Χειροτεχνών και την Λίγκα για την Προστασία των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Αλλά ουδείς άλλος ακολούθησε το παράδειγμά της.  
  Στις άλλες χώρες, οι διαδηλώσεις όπου δεν κατόρθωσαν να εξελιχθούν σε εξεγέρσεις  καταπνίγηκαν στο αίμα, ενώ οι εξεγέρσεις, όπου εξελίχθηκαν σε αληθινή επανάσταση, είτε οδήγησαν σε στρατιωτικό καθεστώς ανάλογο με το προηγούμενο, όπως στην Αίγυπτο, είτε σε καταστροφικούς εμφυλίους πολέμους με εκατομμύρια νεκρών και προσφύγων, όπως στην Λιβύη, στην Συρία και στην Υεμένη. 
  Στην Σαουδική Αραβία, απολυταρχικό, ολοκληρωτικό κράτος του νοτίου μέρους της αραβικής χερσονήσου, ευρισκόμενο σε οροπέδιο ύψους μέχρι και 3.000 μ. μέσα στην έρημο, χωρίς νερό, με μηδαμινές καλλιεργήσιμες εκτάσεις και πολύ πετρέλαιο, η Αραβική Άνοιξη καταπνίγηκε σχεδόν εν τη γενέσει της. Οι μονάρχες της Σαουδικής Αραβίας, αντί δημοκρατικών μεταρρυθμίσεων, φροντίζουν να χρηματοδοτούν την δημοκρατία στις ΗΠΑ μέσω των προεκλογικών εκστρατειών των υποψηφίων Προέδρων και αντί να δαπανούν για παιδεία, υγεία και κοινωνική πρόνοια , προτιμούν να αγοράζουν όπλα από τις Ηνωμένες Πολιτείες εξασφαλίζοντας έναν ισχυρό σύμμαχο και αδιαφορώντας εάν  ο αναλφαβητισμός είναι υψηλός και η παιδική θνησιμότητα αγγίζει ως ποσοστό το 50%.
   Το τελευταίο διάστημα η Σαουδική Αραβία είχε αποφασίσει να εμφανίσει προς τον έξω κόσμο την εικόνα μίας νέας "Άνοιξης" μέσω μεταρρυθμίσεων τις οποίες φαινόταν να προωθεί ο Πρίγκηπας Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν. Άρχισαν να επιτρέπονται οι διασκεδάσεις, το τραγούδι, η μουσική σε δημόσιους χώρους, η μόδα , ακόμη και η οδήγηση των γυναικών. Η Δύση έδειχνε ενθουσιασμένη.
  Αλλά προ ολίγων ημερών, υπό την φοβερή διεθνή κατακραυγή και καθώς έρχονταν στο φως ακλόνητα αποδεικτικά στοιχεία, το καθεστώς της Σαουδικής Αραβίας, το οποίο προσφάτως εμφανιζόταν ως δήθεν υπέρμαχο προοδευτικών μεταρρυθμίσεων, μετά από παλινωδίες αναγκάσθηκε να παραδεχθεί ότι αξιωματούχοι του δολοφόνησαν τον αντικαθεστωτικό δημοσιογράφο Τζαμάλ Κασόγκι , εντός του Προξενείου της χώρας στην Κωνσταντινούπολη. Το καθεστώς ισχυρίζεται ότι ο Κασόγκι πέθανε κατά λάθος, πάνω σε πάλη για να μην συλληφθεί, αλλά η φρικτή αλήθεια είναι ότι τον συνέλαβαν όταν εισήλθε για να λάβει έγγραφα σχετικά με επικείμενο γάμο του και, κατόπιν αφού τον νάρκωσαν, τον διαμέλισαν ζωντανό και εξαφάνισαν τα κομμάτια του πτώματός του για να μην γίνουν αντιληπτά τα ίχνη του εγκλήματος.    
  Τώρα ο μεταρρυθμιστής Πρίγκηπας και το καθεστώς της Σαουδικής Αραβίας , που στην αρχή αρνούντο την δολοφονία και ισχυρίζονταν ότι ο Κασόγκι έφυγε κανονικά από το Προξενείο, προσπαθούν να πείσουν τον κόσμο ότι ο 59χρονος Κασόγκι πάλεψε με 15 πράκτορες και σκοτώθηκε πάνω στην πάλη. 
   Κανείς δεν τους πίστεψε, ούτε καν τόλμησε να πει ότι τους πιστεύει. Κανείς, εκτός από έναν: Τον Πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών.  



  

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Η ΣΑΝΙΔΑ ΤΟΥ ΚΑΡΝΕΑΔΟΥ

Οι παράγοντες που διαμόρφωσαν την πολιτειακή οργάνωση και τα Συντάγματα ...

ΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΤΗΣ 21ΗΣ ΜΑΪΟΥ 2023