ΟΙ ΔΙΚΗΓΟΡΟΙ ΚΑΙ ΤΟ ΕΠΙΔΟΜΑ ΤΩΝ 800 ΕΥΡΩ

  Με αφορμή το γεγονός ότι η κυβέρνηση, παρά τις υποσχέσεις ακόμη και του ίδιου του Πρωθυπουργού, αποφάσισε ότι, αν και πληττόμενος κλάδος, οι δικηγόροι δεν θα λάβουν το επίδομα των 800 ευρώ και, αντί αυτού, θα τους δοθεί ένα είδος voucher που θα αντιστοιχεί σε δικαίωμα συμμετοχής σε σεμινάρια επιμόρφωσης, θα ήθελα ως δικηγόρος να επισημάνω τα εξής:
    Οι δικηγόροι δεν έχουν ανάγκη από κυβερνητικά προγράμματα κατάρτισης. Η φύση της επιστήμης και  του λειτουργήματός τους και, ιδίως, η κοσμογονία που συμβαίνει στην χώρα μας την τελευταία δεκαετία με πλήθος αλλαγών νόμων, κωδίκων αλλά και συνθηκών εργασίας, μας υποχρεώνει να ενημερωνόμαστε συνεχώς, οι δε Δικηγορικοί Σύλλογοι φροντίζουν να διοργανώνουν πλήθος σεμιναρίων για όσα από τα μέλη τους επιθυμούν να παρακολουθήσουν. Οι δικηγόροι αντιμετωπίζουν πρόβλημα οικονομικής επιβίωσης διότι , λόγω του κορωνοϊού, με απόφαση της κυβέρνησης, έκλεισαν τα δικαστήρια (άγνωστο μέχρι πότε) και κατέστη αδύνατη, σχεδόν κάθε νομική δραστηριότητα, ακόμη και η επίδοση εξωδίκων δηλώσεων.
    Σε συνθήκες οικονομικής καταστροφής προφανώς και το εφάπαξ επίδομα των 800 ευρώ δεν αρκεί  για να επιλύσει, ούτε κατά διάνοια, το πρόβλημα οικονομικής επιβίωσης των δικηγόρων και όλων των πληττόμενων κοινωνικών ομάδων. Ωστόσο , η τακτική της κυβέρνησης, όχι μόνο να τους εξαιρέσει αναίτια και αδίκως από το εν λόγω επίδομα, αλλά και στην συνέχεια να ανακοινώσει ότι προτίθεται να τους επιμορφώσει σαν να επρόκειτο για ανειδίκευτους εργάτες, αποτελεί εμπαιγμό και στάση περιφρόνησης προς το Δικηγορικό Σώμα. Επίσης προκαλεί εύλογα ερωτηματικά ποιοι πρόκειται να επωφεληθούν οικονομικά από αυτή την κίνηση της κυβέρνησης, να αναλάβουν εργολαβικά την "επιμόρφωση" και να εισπράξουν το αντίτιμο του voucher αξίας 600 ευρώ για κάθε δικηγόρο, ήτοι μόνο στην Αθήνα περίπου 18 εκατομμύρια ευρώ.
     Ο Υπουργός Ανάπτυξης δήλωσε προ ημερών ότι "τώρα δεν είναι ώρα για αρπαχτές". Δεν ξέρω εάν υπάρχει  καν "ώρα για αρπαχτές". Ξέρω όμως ότι εάν κάποιοι σχεδιάζουν να κάνουν αρπαχτή με αφορμή σεμινάρια δήθεν επιμόρφωσης των δικηγόρων, εγώ και -νομίζω - κάθε δικηγόρος δεν έχουμε καμία διάθεση να τους το επιτρέψουμε.
    

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Η ΣΑΝΙΔΑ ΤΟΥ ΚΑΡΝΕΑΔΟΥ

Οι παράγοντες που διαμόρφωσαν την πολιτειακή οργάνωση και τα Συντάγματα ...

ΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΤΗΣ 21ΗΣ ΜΑΪΟΥ 2023