ΗΜΕΡΑ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ: 120 ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑΤΑ ΣΤΙΣ ΗΠΑ ΤΗΝ ΗΜΕΡΑ ΤΩΝ ΠΡΟΕΔΡΙΚΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ

   Στην Ελλάδα σχεδόν οι πάντες γνωρίζουν ότι η ερχόμενη Τρίτη 3 Νοεμβρίου είναι η ημέρα των αμερικανικών προεδρικών εκλογών και πολλοί είναι εκείνοι που ξέρουν ότι μαζί με τις προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ διεξάγονται και εκλογές για την ανάδειξη των νομοθετικών σωμάτων της Βουλής των Αντιπροσώπων και μέρους της Γερουσίας. Ωστόσο, ελάχιστοι έχουν πληροφορηθεί ότι, επιπλέον, σε πολιτειακό επίπεδο, στις 3 Νοεμβρίου, ταυτόχρονα με τις προεδρικές εκλογές και τις εκλογές για την ανάδειξη της Γερουσίας και της Βουλής των Αντιπροσώπων, οι πολίτες 32 πολιτειών των ΗΠΑ θα κληθούν να αποφασίσουν σε συνολικά 120 πολιτειακά δημοψηφίσματα.

  Τα πολιτειακά δημοψηφίσματα στις ΗΠΑ διενεργούνται κατά κανόνα μαζί με τις προεδρικές εκλογές, αλλά υπάρχουν και εξαιρέσεις. Συνολικά, για το έτος 2020 θα έχουν διενεργηθεί 129 δημοψηφίσματα. Εξ αυτών, 75 διενεργούνται με πρωτοβουλία της νομοθετικής εξουσίας και 40 με πρωτοβουλία πολιτών, ήτοι με συλλογή των απαιτούμενων υπογραφών, ενώ τα υπόλοιπα, είτε προβλέπονται υποχρεωτικά βάσει του πολιτειακού συντάγματος, είτε διενεργούνται με απόφαση της εκτελεστικής εξουσίας. Από τα 40 δημοψηφίσματα που προκλήθηκαν με πρωτοβουλία πολιτών, τα 37 στοχεύουν στην θέσπιση νέου νόμου και μόνο τα 3 έχουν χαρακτήρα αρνησικηρίας (βέτο) στην θέσπιση ψηφισθέντος νόμου.   

     Ανά Πολιτεία, 12 δημοψηφίσματα θα διεξαχθούν στην Καλιφόρνια, ενώ είχε διενεργηθεί άλλο ένα τον περασμένο Μάρτιο, 11 στο Κολοράντο, 7 στην Λουισιάνα και άλλο ένα δημοψήφισμα πρόκειται να διεξαχθεί τον ερχόμενο Δεκέμβριο, 7 στην Γιούτα, 6 δημοψηφίσματα θα γίνουν στην Αλαμπάμα ενώ έχει διεξαχθεί άλλο ένα δημοψήφισμα τον περασμένο Μάρτιο, από 6 στην Ουάσινγκτον, στην Φλόριντα και στην Νεμπράσκα, από 5 στο νέο Μεξικό, στην Μοντάνα και στην Νεβάδα, 4 στο Όρεγκον, από 3 στο Άρκανσας,  στην Νότια Ντακότα, στην Τζόρτζια, στο Μισσισσιπί και στο Ν.Τζάρσεϋ, 2 τον περασμένο Ιούλιο στο Μαίην , ενώ είχε προηγηθεί άλλο ένα δημοψήφισμα τον περασμένο  Μάρτιο, 2 στο Μισούρι, ενώ είχε προηγηθεί άλλο 1 δημοψήφισμα τον περασμένο Αύγουστο,  2 στην Οκλαχόμα, ενώ είχε προηγηθεί άλλο 1 δημοψήφισμα τον περασμένο Ιούνιο,  από 2 στην Αλάσκα, στην Αριζόνα, στην Βιρτζίνια, στο Κεντάκι, όπως και στο Μέριλαντ, στην Μασαχουσέτη, στον Βόρεια Ντακότα και στο Μίσιγκαν, από 1 σε Άινταχο, Ιλινόις, Άιοβα, Ρόουντ Άιλαντ, Γουισκόνσιν ,Γουαιόμιγκ, Ουάσινγκτον DC,  Επίσης θα διεξαχθούν 2 δημοψηφίσματα σε Πουέρτο Ρίκο και Βέρτζιν Άιλαντς που ανήκουν στις ΗΠΑ.

  Το αντικείμενο των δημοψηφισμάτων έχει τεράστιο ενδιαφέρον καθώς καταδεικνύει ότι οι πολίτες καλούνται να αποφασίσουν για πλείστα και πολλές φορές σύνθετα ζητήματα που καλύπτουν ευρύτατο φάσμα της κοινωνικής και πολιτικής ζωής όπως η εκπαίδευση, το περιβάλλον, η δικαιοσύνη, η οικονομία, η υγεία, τα δικαιώματα, ή ο πολιτισμός. Πάντως, 19 Δημοψηφίσματα σε 12 πολιτείες σχετίζονται με φορολογικά ζητήματα και 18 Δημοψηφίσματα σε 14 πολιτείες αφορούν μεταρρύθμιση της εκλογικής νομοθεσίας όσον αφορά ζητήματα όπως το εκλογικό σύστημα,το δικαίωμα ψήφου, ή η εκλογική χρηματοδότηση. Ενδεικτικά, στην Καλιφόρνια οι πολίτες καλούνται να αποφασίσουν μεταξύ άλλων εάν η πολιτεία θα διαθέσει 5,5 δισ. δολάρια για έρευνα σε κύτταρα για την καταπολέμιση ασθενειών, στο Κολοράντο εάν θα αυξηθεί ο φόρος στον καπνό και στα τσιγάρα προκειμένου να διατεθούν οι πόροι αυτοί για ενίσχυση προγραμμάτων υγείας και εκπαίδευσης, ενώ στην Μασαχουσέτη και στην Αλάσκα εάν θα εισαχθεί ως σύστημα εκλογών το λεγόμενο ranked - choise voting,  μία μέθοδος ψηφοφορίας σύμφωνα με την οποία οι ψηφοφόροι αξιολογούν όλους τους υποψηφίους τοποθετώντας τους κατά σειρά προτίμησης και αποκλείεται εκείνος που έχει τις λιγότερες πρώτες προτιμήσεις. 

  Πέραν των δημοψηφισμάτων σε πολιτειακό επίπεδο, στις ΗΠΑ διενεργείται πλήθος δημοψηφισμάτων και σε τοπικό επίπεδο, καθώς, ενδεικτικά μόνο στην πολιτεία της Καλιφόρνια , τον Μάρτιο 2020 διεξήχθησαν ταυτόχρονα με εκλογές και 293 τοπικά δημοψηφίσματα.

    Επίσης, την ημέρα των προεδρικών εκλογών,  οι πολίτες καλούνται να εκλέξουν και άλλες αρχές, μεταξύ των οποίων σε πολλές περιπτώσεις και δικαστές, καθώς σε πολλές πολιτείες των ΗΠΑ οι δικαστές εκλέγονται από τους πολίτες.  

    Βεβαίως, όλα αυτά στην Ελλάδα φαντάζουν ως άλλος πλανήτης, αφού η ηγεσία των δικαστών διορίζεται απευθείας από το υπουργικό συμβούλιο, σε κεντρικό επίπεδο δεν προβλέπονται ούτε υποχρεωτικά δημοψηφίσματα, ούτε δημοψηφίσματα με πρωτοβουλία πολιτών, ενώ, ακόμη και σε τοπικό επίπεδο, η παρούσα κυβέρνηση, λίγο μετά την εκλογή της, φρόντισε με νόμο να ανασταλούν τα τοπικά δημοψηφίσματα σε επίπεδο δήμου ή περιφέρειας για 4 έτη για να μην αποφασίζουν οι πολίτες πουθενά.

 Σ.Σ. Τα στοιχεία αντλήθηκαν από ballotpedia.org.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Η ΣΑΝΙΔΑ ΤΟΥ ΚΑΡΝΕΑΔΟΥ

Οι παράγοντες που διαμόρφωσαν την πολιτειακή οργάνωση και τα Συντάγματα ...

ΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΤΗΣ 21ΗΣ ΜΑΪΟΥ 2023