ΟΙ ΑΝΕΓΓΙΧΤΟΙ

 Στην Ινδία επιβιώνει ακόμη,  με ιδιαίτερη αυστηρότητα, το προαιώνιο σύστημα των καστών, δηλαδή των κοινωνικών τάξεων. 

  Οι κάστες της Ινδίας είναι τέσσερις: Οι Βραχμάνοι, που είναι κληρικοί ή δάσκαλοι με αντικείμενο την διδασκαλία των ιερών βιβλίων, οι Ξαντρίγιας, που είναι οι άρχοντες και οι πολεμιστές, οι Βαϊσίγιας, που είναι οι τεχνίτες και οι καλλιτέχνες και οι Σούντρα, που είναι οι εργάτες και οι υπαλληλοι.

  Υπάρχουν όμως και κάποιοι άλλοι που δεν έχουν γεννηθεί και δεν ανήκουν σε καμία κάστα. Αυτοί ονομάζονται "ανέγγιχτοι" ("Νταλίτ"). 

   Οι ανέγγιχτοι αντιμετωπίζονται απο την ινδουιστική κοινωνία ως μιαροί και υπάνθρωποι. Ζουν στο περιθώριο της κοινωνικής ζωής, χωρίς δικαιώματα και απαγορεύεται να έλθουν σε επαφή με τις υπόλοιπες κάστες για να μην τις μολύνουν .Όταν κάποτε κάποιος από τους ανέγγιχτους τόλμησε να βουτήξει σε λίμνη που επιτρεπόταν να κολυμπούν μόνο οι άλλες τάξεις, η λίμνη θεωρήθηκε μολυσμένη και  ουδείς εκ των καθαρών και αμόλυντων ξαναβούτηξε σε αυτήν.

    Το σύστημα κοινωνικής διαστρωμάτωσης της Ινδίας, εδώ και αιώνες, έχει θέσει στο περιθώριο τους ανέγγιχτους , τους οποίους αποκλείει ως μιάσματα που δεν πρέπει να μολύνουν τους υπόλοιπους.

   Στην εποχή του κορωνοϊού μένει να δούμε εάν θα υπάρξει και στις ελεύθερες και δημοκρατικές δυτικές κια δυτικότροπες  κοινωνίες ένα νέο είδος ανέγγιχτων. Ονομάζονται ανεμβολίαστοι.   

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Η ΣΑΝΙΔΑ ΤΟΥ ΚΑΡΝΕΑΔΟΥ

Οι παράγοντες που διαμόρφωσαν την πολιτειακή οργάνωση και τα Συντάγματα ...

ΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΤΗΣ 21ΗΣ ΜΑΪΟΥ 2023