ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟ ΠΡΑΞΙΚΟΠΗΜΑ

   Η κυβέρνηση Μητσοτάκη διέπραξε κάτι που δεν είχε τολμήσει να διαπράξει καμία άλλη κυβέρνηση στην ιστορία της μεταπολίτευσης. ¨Εφερε στην βουλή νομοσχέδιο που επιτρέπει την ίδρυση μη δημοσίων πανεπιστημίων, μολονότι τούτο απαγορεύεται ρητά και απερίφραστα από το άρ. 16 του Συνταγματος, το οποίο ορίζει ότι " η ανώτατη εκπαίδευση παρέχεται αποκλειστικά από ιδρύματα που αποτελούν νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαιου" (άρ. 16 παρ.5 εδ.α), ότι "οι καθηγητές των ανωτάτων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων είναι δημόσιοι λειτουργοί" ( άρ. 16 παρ. 6 εδ.α) και ότι " η σύσταση ανωτάτων σχολών από ιδιώτες απαγορεύεται" (άρ. 16 παρ. 8εδ.β). Σημειωτέον ότι η διάταξη του άρ. 16 ισχύει από την θέσπιση του Συνταγματος του 1975 το οποίο καταρτίστηκε από την τότε κυβέρνηση Κωνσταντίνου Καραμανλή. Έκτοτε υπήρχαν προτάσεις για την αλλαγή του εν λόγω άρθρου ώστε να επιτραπεί η ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων, ωστόσο, όλοι αναγνώριζαν ότι αυτό δεν μπορεί να συμβεί χωρίς αναθεώρηση του Συνταγματος.  

    Το εν λόγω νομοσχέδιο καταγγέλθηκε ως αντισυνταγματικό από το σύνολο της αντιπολίτευσης και την συντριπτική πλειονότητα της νομικής κοινότητας, η οποία εμβρόντητη παρακολουθούσε την κυβέρνηση και τους δορυφόρους της να υποστηρίζουν με θράσος ότι επί 50 έτη δεν είχαμε καταλάβει καλά τι έλεγε το Σύνταγμα! Οι ελάχιστοι θλιβεροί υποστηρικτές του νομοσχεδίου από την νομική επιστήμη προέβαλαν θεωρείες που δεν αντέχουν καν στην ελάχιστη κριτική, η δε άποψη ότι δήθεν η απαγόρευση ίδρυσης μη δημοσίων πανεπιστημίων αντίκειται  στο δίκαιο της ΕΕ προσκρούει στο άρ. 165 της συνθήκης για την λειτουργία της ΕΕ το οποίο ορίζει ρητά ότι η ΕΕ σέβεται " πλήρως την αρμοδιότητα των κρατών μελών για το περιεχόμενο της διδασκαλίας και την οργάνωση του εκπαιδευτικού συστήματος".

    Χθες μέσα στη Βουλή το νομοσχέδιο ψηφίστηκε με τις ψήφους της πειθήνιας κοινοβουλευτικής ομάδας της ΝΔ και ενός ανεξάρτητου βουλευτή προερχόμενου από το γνωστό κόμμα των Σπαρτιατών, ενώ έξω από την Βουλή πραγματοποιείτο μεγαλειώδης πορεία φοιτητών την οποία προσπαθούσαν να διασπάσουν με την βία τα ΜΑΤ και οι γνωστοί - άγνωστοι. 

   Η χώρα δεν διαθέτει Συνταγματικό Δικαστήριο που θα μπορούσε να επιληφθεί αυτεππαγγέλτως αμέσως μετά την θέσπιση του νόμου (ή και πριν. γνωμοδοτικά) και να προστατεύσει το Σύνταγμα. Εναπόκειται έτσι στο ΣτΕ να αποφανθεί για την αντισυνταγματικότητα του νόμου, αλλά, επειδή το ΣτΕ έχει δικαιοδοσία μόνο επί αιτήσεων ακυρώσεως που ασκούνται κατά διοικητικών πράξεων, για να ασχοληθεί με το ζήτημα θα πρέπει πρώτα να εκδοθεί διοικητική πράξη που να παρέχει άδεια ίδρυσης μη δημοσίου Πανεπιστημίου, και κατόποιν να προσφύγουν εναντίον της όσοι έχουν έννομο συμφέρον. 

   Η θέσπιση του εν λόγω νόμου αποτελεί μία ακόμη περιφρόνηση του κράτους δικαίου για σωρεία παραβιάσεων του οποίου η χώρα καταδικάστηκε πρόσφατα με ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου  πρώτη φορά στην ιστορία της μεταπολίτευσης.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Η ΣΑΝΙΔΑ ΤΟΥ ΚΑΡΝΕΑΔΟΥ

Οι παράγοντες που διαμόρφωσαν την πολιτειακή οργάνωση και τα Συντάγματα ...

ΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΤΗΣ 21ΗΣ ΜΑΪΟΥ 2023