ΧΡΕΟΚΟΠΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ - ΧΡΕΟΚΟΠΙΑ ΤΗΣ ΜΕΤΑΠΟΛΙΤΕΥΣΗΣ

         Το 1974, όταν εν μια νυκτί κατέρρευσε η χούντα των συνταγματαρχών, υπήρχε η ευκαιρία ουσιαστικής αναγέννησης της χώρας. Μπορούσε επιτέλους να δημιουργηθεί μία Πολιτεία με ισχυρούς δημοκρατικούς θεσμούς, η οποία θα απελευθέρωνε και θα αξιοποιούσε όλες τις δυνάμεις της ελληνικής πολιτικής κοινωνίας. Αντ' αυτού όμως, εγκαθυδρίθηκε ένα φαύλο ολιγαρχικό και οικογενειοκρατικό καθεστώς , το οποίο βασίστηκε σε δύο κυρίως οικογένειες (Καραμανλής - Παπανδρέου) και δύο κυρίως κόμματα (ΝΔ - ΠΑΣΟΚ) και απέκλειε οποιαδήποτε προσπάθεια ανανέωσης της πολιτικής ζωής.
         Το καθεστώς της μεταπολίτευσης δεν είχε σκοπό την ενίσχυση της χώρας, αλλά την ενίσχυση του εαυτού του. Αμέσως διαπλέχθηκε με Μέσα Ενημέρωσης και εκδότες ,οι οποίοι δεν είχαν διστάσει να παράχουν την στήριξή τους και στην επαίσχυντη δικτατορία. Εν συνεχεία, με την θέσπιση του Συντάγματος 1975, θέσπισε την υποταγή της Βουλής στην εκτελεστική εξουσία, την εκλογή της ηγεσίας της δικαιοσύνης από την Κυβέρνηση και την απομόνωση των πολιτών στο περιθώριο της πολιτικής ζωής. Μετά, επακολούθησαν οι διορισμοί και η διαφθορά: Εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες διορίσθηκαν στο δημόσιο με ρουσφετολογικά κριτήρια, λες και κάποιοι Έλληνες πολίτες είναι ανώτεροι των υπολοίπων. Κάθε δοσοληψία με το δημόσιο κατέστη επισφαλής εξαιτίας της  εκτεταμένης διαφθοράς που απαιτούσε το "λάδωμα" ή το "μέσον". Το ανεξάρτητο φοιτητικό κίνημα, το οποίο αντιστάθηκε στη χούντα, ποδηγετήθηκε από τα πολιτικά κόμματα  και συρικνώθηκε , ενώ το ίδιο έγινε και με το συνδικαλιστικό κίνημα, το οποίο, αντί να διεκδικεί την ισότητα των πολιτών, ενδιαφερόταν για ρουφέτια, διορισμούς ημετέρων, αντίδραση σε οποιαδήποτε προσπάθεια καθιέρωσης προοδευτικών και δημοκρατικών θεσμών.
        Τα δύο μεγάλα κόμματα, αλλά εν μέρει και η αριστερά, γνωρίζουν ότι η επιβιώσή τους βασίζεται στην διαφθορά. Έταζαν και διόριζαν ημέτερους με αντάλλαγμα την ψήφο αυτών και των οικογενειών τους. Όποτε υπήρχε κάποιο αίτημα για αυξήσεις μισθών μίας κατηγορίας εργαζομένων, έσπευδαν να το ικανοποιήσουν με την καθιέρωση διαφόρων επιδομάτων ρουσφετολογικού τύπου. Το κράτος χρεωνόταν, αλλά για τους μεγάλους ηγέτες - σωτήρες της χώρας, οι οποίοι πάντοτε παραλάμβαναν καμένη γη από τον προκάτοχό τους, δεν υπήρχε κανένα πρόβλημα γιατί ήταν πρόθυμοι να προβούν σε ένα ακόμη δημόσιο δανεισμό.
       Σήμερα που το χρέος της Ελλάδας κοντεύει τα 350 δισ ευρώ, το παραπάνω καθεστώς χρεοκόπησε. Δεν μπορεί πλέον να τάξει τίποτε σε κανέναν. Τελευταία χάρη την οποία προτίθεται να παραγματοποιήσει είναι η ψήφος των μεταναστών στις δημοτικές εκλογές και η αλόγιστη παροχή ελληνική ιθαγένειας σε τέκνα μεταναστών. Αφού δεν μπορούμε να βολέψουμε τους Έλληνες, βολέψουμε τους μετανάστες! 
        Η χρεοκοπία της Ελλάδος είναι και χρεοκοπία του άθλιου καθεστώτος της μεταπολίτευσης. Ταυτόχρονα είναι και μία ευκαιρία για σπουδαίες δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις! 
   

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Η ΣΑΝΙΔΑ ΤΟΥ ΚΑΡΝΕΑΔΟΥ

Οι παράγοντες που διαμόρφωσαν την πολιτειακή οργάνωση και τα Συντάγματα ...

ΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΤΗΣ 21ΗΣ ΜΑΪΟΥ 2023