ΤΑ ΔΟΜΗΜΕΝΑ ΟΜΟΛΟΓΑ ΤΑ ΚΟΥΡΕΜΕΝΑ ΟΜΟΛΟΓΑ ΚΑΙ Η ΛΗΣΤΕΙΑ ΣΕ ΒΑΡΟΣ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ ΤΩΝ ΤΑΜΕΙΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΣΦΑΛΙΣΜΕΝΩΝ ΤΟΥΣ

     Την διετία 2005-2006 οι διοικήσεις τεσσάρων ασφαλιστικών ταμείων έπαιξαν και έχασαν μέρος της περιουσίας των εν λόγω ταμείων σε υπερκοστολογημένα δομημένα ομόλογα. Πρόκειται για το γνωστό σκάνδαλο των ομολόγων.
     Αλλά τα παραπάνω ομόλογα δεν ήταν τα μόνα που είχαν στην κατοχή τους τα ασφαλιστικά ταμεία. Μεγάλο μέρος της περιουσίας των Ταμείων ύψους  (περίπου 26 δις ευρώ) είχε επενδυθεί σε ομόλογα του ελληνικού δημοσίου, το οποίο ελληνικό δημόσιο ως γνωστόν χρεοκόπησε. Προκειμένου δε να μην καταρρεύσει, επενέβη η Ευρωπαίκή Ένωση και με την διαδικασία του PSI  επετεύχθη το "κούρεμα" του χρέους του κατά ποσοστό περίπου 50% όσον αφορά τα χρέη προς "ιδιώτες" , ήτοι περίπου κατά 107 δις ευρώ. Με άλλα λόγια ιδιώτες , ήτοι τράπεζες, ταμεία, ακόμη και φυσικά πρόσωπα στο εσωτερικό και στο εξωτερικό, υπό την απειλή της πλήρους κατάρρευσης και στάσης πληρωμών της Ελλάδας , αναγκάσθηκαν να  την διασώσουν χαρίζοντας ένα σημαντικό μέρος της αξίας των ελληνικών ομολόγων που είχαν στην κατοχή τους, προκειμένου να διασφαλίσουν ότι θα λάβουν την αξία του υπολοίπου.
    Όπως αναφέρθηκε, οι ιδιώτες πιστωτές της Ελλάδας δεν βρίσκονται μόνο στο εξωτερικό αλλά στο εσωτερικό. Έτσι , μεταξύ των ιδιωτών περιλαμβάνονται και τα ελληνικά ασφαλιστικά ταμεία, τα οποία μέσω του "κουρέματος" αναγκάζονται να απωλέσουν περιουσία 13 δις ευρώ.
     Το σκάνδαλο των δομημένων ομολόγων για τα πολιτικά πρόσωπα  είχε κλείσει  προ πολλού.  Για τα μη πολιτικά πρόσωπα (διοικητές ασφαλιστικών ταμείων , χρηματιστηριακές εταιρίες κλπ) έκλεισε οριστικά προ ολίγων ημερών, όταν το Εφετείο Κακουργημάτων Αθηνών έκρινε αθώους όλους τους κατηγορουμένους και τους παρέδωσε άσπιλους στην κοινωνία. 
    Το σκάνδαλο της χρεωκοπίας της χώρας και του"κουρέματος" της περιουσίας των Ταμείων και των ασφαλισμένων τους δεν έχει ανοίξει και δεν πρόκειται όσο υπάρχει αυτό το πολιτικό σύστημα. Άλλωστε ,η ελληνική δικαιοσύνη ουδέποτε καταδίκασε κανέναν σε αυτή την χώρα για οποιοδήποτε σκάνδαλο. Στην Ελλάδα υπάρχουν εγκλήματα. Υπάρχουν και θύματα. Δεν υπάρχουν όμως εγκληματίες.
      

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Η ΣΑΝΙΔΑ ΤΟΥ ΚΑΡΝΕΑΔΟΥ

Οι παράγοντες που διαμόρφωσαν την πολιτειακή οργάνωση και τα Συντάγματα ...

ΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΤΗΣ 21ΗΣ ΜΑΪΟΥ 2023