ΤΑ ΟΡΝΙΑ ΤΗΣ ΔΙΑΦΘΟΡΑΣ

    Σύμφωνα με τον δείκτη αντίληψης διαφθοράς, τον οποίο δημοσιεύει κάθε χρόνο η οργάνωση "ΔΙΕΘΝΗΣ ΔΙΑΦΑΝΕΙΑ" , όσον αφορά το έτος 2011, η Ελλάδα έλαβε βαθμό 3,4 με άριστα το 10 και κατέλαβε την 80η θέση στον κόσμο μαζί με την Κολομβία, το Ελ Σαλβαδόρ, το Μαρόκο, το Περού και την Ταϋλάνδη. 
   Πρώτες και πιο ευνομούμενες χώρες κατατάσσονται η Νέα Ζηλανδία (9,5), η Δανία (9,4), η Φινλανδία (9,4), η Σουηδία (9,3), η Σιγκαπούρη (9,2), η Νορβηγία (9,0), η Ολλανδία (8,9) , η Αυστραλία (8,8) και ο Καναδάς (8,7), ενώ η Γερμανία είναι 14η με 8,0, οι ΗΠΑ 24ες με 7,1, η Γαλλία 25η με 7,0 και η Κύπρος 30η με 6,3. Ακόμη και η Τουρκία βρίσκεται σε καλύτερη θέση από την Ελλάδα δεδομένου ότι βαθμολογείται με 4,2 και κατατάσσεται 61η. 
    Μεταξύ των κρατών της Ευρωπαϊκής Ένωσης η Ελλάδα ξεπερνάει μόνο την Βουλγαρία η οποία  καταλαμβάνει την 86η θέση με 3,3 . Βρισκόμαστε στην ίδια περίπου κατηγορία με την Σερβία (3,3) , την Βοσνία - Ερζεγοβίνη (3,2), την Αλβανία (3,1). 
    Η οργάνωση "ΔΙΕΘΝΗΣ ΔΙΑΦΑΝΕΙΑ ΕΛΛΑΣ" υπολόγισε ότι το κόστος της διαφθοράς του δημοσίου τομέα για τους πολίτες οι οποίοι εξαναγκάζονται να καταβάλλουν παράνομα ποσά σε διεφθαρμένους υπαλλήλους του κράτους, κατά το έτος 2010, ανήλθε περίπου στα 400 εκ. ευρώ. Αλλά πολύ μεγαλύτερο (και προς το παρόν ανυπολόγιστο για άγνωστους λόγους από την "ΔΙΕΘΝΗ ΔΙΑΦΑΝΕΙΑ ΕΛΛΑΣ") είναι το κόστος για το ίδιο το κράτος από την διαφθορά στα δημόσια έργα, στις προμήθειες των νοσοκομείων και γενικώς των δημοσίων υπηρεσιών, την μη είσπραξη φορολογικών εσόδων, το λαθρεμπόριο κλπ.
     Το φαύλο σύστημα της διαφθοράς βρίσκει έρεισμα στο ίδιο το παθογενές Σύνταγμα της χώρας, το οποίο υποθάλπει την κομματοκρατία, την οικογενειοκρατία, την διαπλοκή, τα προνόμια, τις ασυλίες βουλευτών και υπουργών και την ανισότητα και αγνοεί την δημόσια λογοδοσία των αξιωματούχων, την διάκριση των εξουσιών, την ανεξαρτησία της δικαιοσύνης και την διαφάνεια. Επιπλέον, τροφοδοτείται από την πολυνομία, την αοριστία των νόμων, την ευρύτατη διακριτική ευχέρεια των αρχών στην λήψη αποφάσεων και την γραφειοκρατία. 
    Η κρατική διαφθορά είναι μία από τις μεγαλύτερες αιτίες χρεωκοπίας της χώρας. Κατέφαγε τις σάρκες των πολιτών, κατασπατάλησε τον δημόσιο πλούτο της χώρας και εμπόδισε κάθε υγιή επειχειρηματική επένδυση. Επί πολλά έτη γιγαντώθηκε. Σήμερα τα φαινόμενα δημοσιοποίησης περιπτώσεων διαφθοράς σε ολόκληρο το φάσμα του δημοσίου τομέα λαμβάνουν μορφή χιονοστιβάδας, όχι επειδή οι αρμόδιοι έχουν λάβει έστω και ένα σοβαρό μέτρο αντιμετώπισής τους αλλά, αφενός εξαιτίας της απελπισίας των πολιτών και , αφετέρου, εξαιτίας της επικείμενης έλευσης στα υπουργεία των αντιπροσώπων της τρόικας, η οποία εξαναγκάζει τους ελεγκτικούς μηχανισμούς να κινηθούν για να μην θεωρηθούν συμμέτοχοι των σκανδάλων.
      Τα όρνια της διαφοράς δεν μπορεί να έχουν θέση στην νέα Ελλάδα. Επιβάλλεται όχι μόνο ριζική συνταγματική αλλαγή  στα πλαίσια που προηγουμένως αναφέρθηκαν, αλλά και μεγάλης κλίμακας κωδικοποίηση και απλοποίηση της νομοθεσίας, ανάλογη της εποχής του Ιουστινιανού, ώστε οι διάσπαρτες και πολλές φορές αντιφατικές μεταξύ τους ρυθμίσεις να απλοποιηθούν, να ενταχθούν σε ενιαίες νομοθεσίες, να καταστούν προσιτές στον πολίτη και να πάψουν οι περιπτώσεις όπου η διεφθαρμένη διοίκηση είχε ευρύτατα περιθώρια διακριτικής ευχέρειας στην επιβολή κυρώσεων σε βάρος του πολίτη και στο ύψος αυτών.
    

Σχόλια

  1. Η διεθνής διαφάνεια είναι μία γερμανική οργάνωση, η οποία χρηματοδοτείται από τις μεγαλύτερες εταιρείες-διαφθορείς του πλανήτη. Τα συμπεράσματα της λοιπόν δεν μπορού να είναι αποδεκτά, αφού εξυπηρετούν σκοπιμότητες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Η ΣΑΝΙΔΑ ΤΟΥ ΚΑΡΝΕΑΔΟΥ

Οι παράγοντες που διαμόρφωσαν την πολιτειακή οργάνωση και τα Συντάγματα ...

ΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΤΗΣ 21ΗΣ ΜΑΪΟΥ 2023