ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑΣ ΓΙΑ ΡΙΖΙΚΗ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΕΤΕΙΟ ΤΗΣ ΜΕΤΑΠΟΛΙΤΕΥΣΗΣ

  Η Πρωτοβουλία Πολιτών για ριζική συνταγματική αλλαγή (www.neosyntagma.net), με αφορμή την φετεινή θλιβερή επέτειο της Μεταπολίτευσης εξέδωσε το ακόλουθο δελτίο τύπου:

"Η επέτειος της Μεταπολίτευσης εορταζόταν πάντοτε ερήμην του ελληνικού λαού. Φέτος όμως οι εκπρόσωποί της δεν τόλμησαν να την εορτάσουν καθόλου.
Το πολιτικό σύστημα της μεταπολίτευσης, το οποίο εγκαθιδρύθηκε στις 24 Ιουλίου 1974 μετά την πτώση της χούντας και την εθνική τραγωδία της Κύπρου, όχι μόνο διέψευσε την προσδοκία για αληθινή δημοκρατία, αλλά εγκατέστησε πολίτευμα κλειστό και διάτρητο και, τελικώς, οδήγησε την χώρα στη νέα τραγωδία της χρεοκοπίας, της ταπείνωσης και της κοινωνικής εξαθλίωσης.
Αυτό το πολιτικό σύστημα το οποίο στηρίχθηκε θεσμικά στο ισχύον Σύνταγμα, είναι προφανές ότι δεν μπορεί να σώσει την χώρα. Χρειάζεται μία καινούργια αρχή, μία αναγέννηση με νέους ισχυρούς θεσμούς ώστε να σαρωθούν οι αμαρτίες του παρελθόντος και να ξαναχτίσουμε εκ θεμελίων το ελληνικό κράτος.
Οι Έλληνες πολίτες απ’ όλο τον κόσμο που υπογράφουμε την διακήρυξη της «Πρωτοβουλίας για Ριζική Συνταγματική Αλλαγή» ζητούμε την σύγκληση λαϊκής Συντακτικής Εθνοσυνέλευσης για την θέσπιση ενός νέου Συντάγματος το οποίο θα εγγυάται πλήρως -και όχι προσχηματικά- την λαϊκή κυριαρχία, την πολιτική ισότητα, την διάκριση των εξουσιών, την ανεξαρτησία της δικαιοσύνης, τον αυστηρό έλεγχο των οικονομικών των κομμάτων και όσων διαχειρίζονται δημόσιο χρήμα από την δικαιοσύνη, και την διαφάνεια στην λειτουργία των ΜΜΕ.
Αγωνιζόμαστε για την συνταγματική κατοχύρωση του αυτονόητου δικαιώματος των πολιτών να προκηρύσσεται δημοψήφισμα κατόπιν λαϊκής πρωτοβουλίας. Ζητούμε  την καθιέρωση πολιτεύματος προεδρικής δημοκρατίας με απευθείας εκλογή του προέδρου από τον λαό το πολύ για δύο θητείες, ασυμβίβαστο βουλευτή – υπουργού, αντικατάσταση της διάταξης που προβλέπει διορισμό της ηγεσίας της Δικαιοσύνης από την κυβέρνηση με εκλογή που εγγυάται την ανεξαρτησία των δικαστών, πλήρη κατάργηση των προνομίων και της ασυλίας των βουλευτών και των μελών της κυβέρνησης, ίδρυση ανεξάρτητου Συνταγματικού Δικαστηρίου, δημόσια λογοδοσία όσων κατέχουν δημόσια αξιώματα και θέσπιση κανόνων δημοκρατίας στην εσωτερική λειτουργία των κομμάτων.
    Η φετινή επέτειος της μεταπολίτευσης σημαίνει ταυτόχρονα το τέλος της και την ανάγκη ριζικής συνταγματικής αλλαγής. "

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Η ΣΑΝΙΔΑ ΤΟΥ ΚΑΡΝΕΑΔΟΥ

Ο ΘΕΟΣ ΗΛΙΟΣ ΚΑΙ ΤΑ ΒΟΔΙΑ ΤΟΥ

ΕΡΡΕΙ ΤΑ ΚΑΛΑ