ΕΜΠΡΟΣ ΓΙΑ ΜΙΑ ΝΕΑ ΜΕΤΑΠΟΛΙΤΕΥΣΗ:Η ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΓΙΑ ΡΙΖΙΚΗ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ ΥΠΕΒΑΛΕ ΣΤΗΝ ΒΟΥΛΗ ΑΙΤΗΜΑ ΝΑ ΞΕΚΙΝΗΣΕΙ ΔΗΜΟΣΙΑ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ ΓΙΑ ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ

   Ενόψει της επετείου της μεταπολίτευσης, η ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΓΙΑ ΡΙΖΙΚΗ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ κατέθεσε σήμερα γραπτό αίτημα προς τον Πρόεδρο της Βουλής (και το κοινοποίησε στις κοινοβουλευτικές ομάδες των κομμάτων) με το οποίο ζητεί, ως πρώτο στάδιο συμμετοχής για πρώτη φορά του ίδιου του λαού στη διαμόρφωση του Συντάγματος της χώρας μας, να ξεκινήσει αμέσως μέσα από την ιστοσελίδα της Βουλής διαδικασία δημόσιας διαβούλευσης για τη συνταγματική αλλαγή, με τρόπο που θα εγγυάται την εγκυρότητα της διαδικασίας, την ισηγορία στην κατάθεση των προτάσεων και την ελεύθερη και ανόθευτη καταγραφή της βούλησης των πολιτών.

  Το πλήρες κείμενο του υποβληθέντος αιτήματος έχει ως εξής:
"Κύριε Πρόεδρε της Βουλής των Ελλήνων,
Επί τρία και πλέον έτη οι κυβερνήσεις που ανέλαβαν να διασώσουν την χώρα από την άτακτη χρεοκοπία, με την συνδρομή της Βουλής, επέβαλαν πρωτοφανή μέτρα αύξησης φόρων, ισοπέδωσης εργασιακών δικαιωμάτων και μείωσης μισθών και συντάξεων, τα οποία οδήγησαν ένα πολύ μεγάλο μέρος της κοινωνίας στην οικονομική καταστροφή, στην φτώχεια και στην εξαθλίωση.
Ταυτόχρονα όμως, παρά τις διακηρύξεις και τα προεκλογικά προγράμματα που υπόσχονταν το αντίθετο, οι ίδιες κυβερνήσεις δεν προώθησαν καμία απολύτως θεσμική αλλαγή στο πολιτικό σύστημα της Μεταπολίτευσης που είναι υπεύθυνο για την πρωτοφανή κρίση. Ακόμη και σήμερα, που έχει πλέον καταστεί δυνατή και σύμφωνα με το άρ. 110 η αλλαγή του Συντάγματος, προκαλεί εντύπωση ότι ουδεμία συζήτηση διεξάγεται για τις αναγκαίες συνταγματικές αλλαγές για τον έλεγχο και την λογοδοσία όσων ασκούν δημόσια αξιώματα, την πάταξη της διαπλοκής και της διαφθοράς, την κατάργηση των προνομίων και των ασυλιών και την ενίσχυση της λαϊκής κυριαρχίας και της ισότητας. Ακόμη περισσότερο, ούτε νύξη δεν γίνεται για  συμμετοχή των πολιτών στη διαδικασία της συνταγματικής αλλαγής, παρά το γεγονός ότι ακόμη και για έναν απλό νόμο έχει θεσπισθεί διαδικασία δημόσιας διαβούλευσης.
Πλέον και διεθνώς, η μία χώρα μετά την άλλη (Ισλανδία, Ιρλανδία, Βραζιλία) αναγνωρίζουν ότι η έξοδος από την κρίση δεν απαιτεί μόνο ριζικές συνταγματικές αλλαγές στο πολιτικό σύστημα, αλλά προϋποθέτει επιπλέον, οι αλλαγές να προέλθουν άμεσα από τους πολίτες και την κοινωνία. Πλέον, ήλθε και για τη χώρα μας η στιγμή, η συνταγματική αλλαγή που έχει ανάγκη ο τόπος, να προέλθει για πρώτη φορά στην ελληνική συνταγματική ιστορία, όχι μόνο από την Βουλή αλλά και από τους πολίτες, με δημόσια διαβούλευση και δημοψηφίσματα.  
Κύριε Πρόεδρε,
Αύριο είναι η επέτειος της Μεταπολίτευσης. Ως απόδειξη του τέλους αυτής της εποχής και της αρχής μιας άλλης όπου κάθε πολίτης ξεχωριστά θα βρίσκεται στο επίκεντρο της πολιτικής ζωής, η ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΓΙΑ ΡΙΖΙΚΗ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ, μέλη της οποίας είναι Έλληνες πολίτες από όλο τον κόσμο, ζητεί από τη Βουλή των Ελλήνων, ως πρώτο στάδιο συμμετοχής της κοινωνίας στη θέσπιση του Συντάγματος της χώρας μας, να ξεκινήσει αμέσως, μέσα από την ιστοσελίδα της Βουλής, διαδικασία δημόσιας διαβούλευσης για τη συνταγματική αλλαγή, με τρόπο που θα εγγυάται την εγκυρότητα της διαδικασίας, την ισηγορία στην κατάθεση των προτάσεων και την ελεύθερη και ανόθευτη καταγραφή της βούλησης των πολιτών."

     Η Πρωτοβουλία για ριζική συνταγματική αλλαγή επιδιώκει την θεσμική αλλαγή του πολιτικού συστήματος που είναι υπεύθυνο για την καταστροφή της χώρας μέσα από ένα νέο Σύνταγμα , το οποίο, για πρώτη φορά στην ελληνική συνταγματική ιστορία, θα προέλθει, όχι μόνο από την Βουλή αλλά, με την συμμετοχή της ίδιας της κοινωνίας, μέσα από δημόσια διαβούλευση και δημοψηφίσματα. Εάν η βουλή και το πολιτικό σύστημα αγνοούν την κοινωνία και της αρνούνται το φυσικό της δικαίωμα να καθορίζει η ίδια τους βασικούς κανόνες της πολιτικής οργάνωσής της και της λειτουργίας του κράτους της, τότε η κοινωνία θα πρέπει να οργανωθεί και να διεκδικήσει εμπράκτως την άσκηση αυτού του δικαιώματος.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Η ΣΑΝΙΔΑ ΤΟΥ ΚΑΡΝΕΑΔΟΥ

Οι παράγοντες που διαμόρφωσαν την πολιτειακή οργάνωση και τα Συντάγματα ...

ΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΤΗΣ 21ΗΣ ΜΑΪΟΥ 2023