Η ΜΥΣΤΗΡΙΩΔΗΣ ΚΑΙ ΑΚΡΩΣ ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚΗ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΓΕΖΙΝΤ

  Οι Γεζίντ, ή -στα ελληνικά- Γεζίδες , ή Γεζίτες, είναι μικρασιατικός λαός που ζει στην Αρμενία , στο Κουρδιστάν, το Ιράν και την Ρωσία.
   Ονομάσθηκαν έτσι από τους Τούρκους , η δε λέξη σημαίνει "άπιστος" και "μιαρός". Οι Γεζίντ υπήρξαν άλλοτε πολυάριθμοι , πλην όμως ο αριθμός τους μειώθηκε εξαιτίας των κατ' επανάληψη σφαγών τους από τους Τούρκους με μεγαλύτερη εκείνη του 1838.
    Από θρησκευτικής απόψεως ορισμένοι αναφέρουν ότι οι Γεζίτες εμφανίζουν στοιχεία αρχαίων θρησκειών, Χριστιανισμού και Μουσουλμανισμού (εγκυκλοπαίδεια Πάπυρος , Λαρούς , Μπριτάνικα, 2006, τ.13 , σελ. 424), ενώ κατά ορισμένους θεωρείται βέβαιο ότι είναι υπολείμματα χριστιανικής αιρέσεως (εγκυκλοπαίδεια Ελευθερουδάκη, 1963, τ. 3, σελ.779). Έχουν θρησκευτικό αρχηγό τον οποίο ονομάζουν Ύπατο Σεϊχη με έδρα την πόλη Λαλάς. Έχουν δικό τους ιερό βιβλίο, προσεύχονται προς ανατολάς, αλλά κάνουν το σημείο του σταυρού και εκτελούν τρεις γονυκλισίες. Βαπτίζουν τα παιδιά τους σε κολυμπήθρα. Πιστεύουν στον Χριστό, ο οποίος κατ' αυτούς έκανε θαύματα από την γέννησή του. ( εγκ. Ελευτθερουδάκη, ό.π.).
    Οι Γεζίτες φορούν ενδύματα λευκά, ενώ οι ιερείς τους πάντοτε μαύρα. Σύμφωνα με διηγήσεις περιηγητών συνάγεται ομόφωνα ότι οι Γεζίτες υπερέχουν ασυγκρίτως από ηθική άποψη όλων των πέριξ αυτών ομάδων. Εμφανίζονται παροιμιώδους εντιμότητας και ευθύτητας και τρέφουν απόλυτο σεβασμό στην ξένη περιουσία (εγκ. Ελευθερουδάκη, ό.π).
    Οι Γεζίτες αιώνες τώρα μισούν τους Τούρκους, αποφεύγουν κάθε επικοινωνία μαζί τους και οι γυναίκες μόλις βλέπουν Τούρκο καλύπτουν το πρόσωπό τους. Απεναντίας, φιλοξενούν μετά χαράς τους Έλληνες, προ των οποίων οι γυναίκες δεν καλύπτονται . Τα τραγούδια τους αναφέρονται ως πλήρη τρυφερότητας και μελαγχολίας (εγκ. Ελευθερουδάκη, ό.π.).
      Τον 19ο αιώνα , οι σφαγές των Τούρκων ανάγκασαν τους Γεζίτες προκειμένου να σωθούν , να φύγουν μέχρι την Δυτική Κίνα. Σήμερα , οι νέες φοβερές σφαγές που εξαπολύει εναντίον τους το λεγόμενο "Ισλαμικό Κράτος του Ιράκ και της Συρίας (ISIS)", οδηγεί κάποιους εξ αυτών να φθάσουν διωκόμενοι μέχρι την Ελλάδα και να αναζητήσουν σε αυτήν πολιτικό άσυλο, καταφύγιο και διαβατήριο για τον πολιτισμένο κόσμο.      
   

Σχόλια

  1. Μπράβο Χρήστο, πολύ χρήσιμο άρθρο. Κανένας δεν κάθησε να γράψει για τον λαό αυτό, μόνο να τρομοκρατούν ξέρουν...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ευχαριστώ πολύ. Βρίσκω ιδιαίτερα περίεργο το γεγονός ότι όλα σχεδόν τα σύγχρονα κείμενα στο διαδίκτυο τους παρουσιάζουν περίπου ως σατανιστές, ενώ η έγκυρη εγκυκλοπαίδεια του Ελευθερουδάκη του 1963 τους εμφανίζει με τελείως διαφορετικό πρόσωπο. Μάλλον οι σύγχρονες αναφορές είναι πρόχειρες και επηρεασμένες από προπαγάνδα που ασκείται σε βάρος τους ως πρόσχημα για τους διωγμούς τους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Η ΣΑΝΙΔΑ ΤΟΥ ΚΑΡΝΕΑΔΟΥ

Οι παράγοντες που διαμόρφωσαν την πολιτειακή οργάνωση και τα Συντάγματα ...

ΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΤΗΣ 21ΗΣ ΜΑΪΟΥ 2023