ΤΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ ΤΗΣ ΜΕΤΑΠΟΛΙΤΕΥΣΗΣ

   Το καθεστώς της μεταπολίτευσης το οποίο εμφανίζεται σήμερα να εορτάζει στο προεδρικό μέγαρο και στην Βουλή την επέτειο αποκατάστασης της δημοκρατίας στην πραγματικότητα επιβλήθηκε επί του λαού και σε βάρος των συμφερόντων του.  
  Μετά την πτώση της χούντας το 1974, η χώρα είχε την μεγάλη ευκαιρία για πραγματική δημοκρατική μεταρρύθμιση και ριζική ανανέωση της πολιτικής ζωής, αλλά αντί αυτού επανήλθαν στην εξουσία οι ίδιες οικογένειες και – κατά το μεγαλύτερο μέρος του, με εξαίρεση κυρίως το πολίτευμα της βασιλευομένης δημοκρατίας- το παλαιό Σύνταγμα του 1952.
   Το ισχύον Σύνταγμα καθόρισε θεσμικά την μορφή του πολιτικού συστήματος της μεταπολίτευσης. Το καθεστώς της μεταπολίτευσης κυβέρνησε την Ελλάδα μετά την πτώση της δικτατορίας το 1974 μέσα σε συνθήκες αδιαφάνειας, ανισότητας, οικογενειοκρατίας και κομματοκρατίας. Το δημόσιο χρήμα  λεηλατήθηκε σε διαπλοκή, μίζες και διαφθορά και κατασπαταλήθηκε για εκμαυλισμό και διορισμούς ημετέρων προκειμένου το πολιτικό σύστημα να διατηρείται στην εξουσία. Το δημόσιο χρέος εκτινάχθηκε για να ταίζεται το τέρας που ζούσε και ζει παρασιτικά τρώγοντας τις σάρκες τις κοινωνίας.  Κατόπιν αυτών η χώρα χρεοκόπησε
   Το αναχρονιστικό Σύνταγμα του 1975, το οποίο έγινε ακόμη χειρότερο με τις αναθεωρήσεις του 1986, 2001 και 2007, επέτρεψε την δημιουργία του τέρατος της μεταπολίτευσης, το οποίο έζησε και ζει παρασιτικά κατασπαράζοντας τον δημόσιο πλούτο.
   Διέξοδος από την κρίση δεν μπορεί να υπάρξει εάν δεν σκοτώσουμε το αδηφάγο τέρας της  μεταπολίτευσης που οδήγησε την χώρα στην χρεοκοπία και την κοινωνία στην εξαθλίωση.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Η ΣΑΝΙΔΑ ΤΟΥ ΚΑΡΝΕΑΔΟΥ

Οι παράγοντες που διαμόρφωσαν την πολιτειακή οργάνωση και τα Συντάγματα ...

ΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΤΗΣ 21ΗΣ ΜΑΪΟΥ 2023