ΕΝΑ DEBATE ΠΡΟΚΛΗΤΙΚΑ ΕΚΤΟΣ ΤΟΠΟΥ ΚΑΙ ΧΡΟΝΟΥ

   Το debate (όπως αποκαλείται χωρίς μετάφραση στην ελληνική γλώσσα) των πολιτικών αρχηγών της 9ης Σεπτεμβρίου 2015 σχεδιάστηκε και εκτελέστηκε με τέτοιο προκλητικό τρόπο, ώστε φανερώνει αδιαφορία για τον πολίτη και υποτίμηση της νοημοσύνης του. 
   Οι κανόνες του, αλλά και η ίδια η διενέργειά του, δεν προβλέπονται από τις διατάξεις κανενός νόμου , όπως θα όριζε η αρχή της λογοδοσίας. Απεναντίας, αποφασίστηκαν μονομερώς από τα ισχυρά κόμματα της διακομματικής επιτροπής των εκλογών. Αυτά έθεσαν τις ενότητες της συνέντευξης, φροντίζοντας να μην περιλαμβάνεται σε αυτές η συζήτηση για τις αναγκαίες αλλαγές στο πολιτικό σύστημα. Αυτά όρισαν την διαδικασία, φροντίζοντας ακόμη και την παραμικρή λεπτομέρεια, ώστε η κάμερα να δείχνει μόνο εκείνον που τοποθετείται για να  μπορούν οι υπόλοιποι να σηκώνονται από την θέση τους, να καπνίζουν, να βρίζουν, να γελούν, ή να συμβουλεύονται τους συμβούλους τους. Αυτοί εξάλλου αποφάσισαν με ποιους θα συνομιλήσουν, αποκλείοντας όλους τους άλλους κατά το δοκούν.
     Οι δημοσιογράφοι που έθεταν τις ερωτήσεις, οι οποίοι παρουσιάζονται ως δήθεν οι κορυφαίοι της χώρας, δεν έκαναν ούτε μία ερώτηση της προκοπής. Αντί στην αρχική ερώτησή τους να ζητήσουν να πληροφορηθούν περί των θέσεων των κομμάτων και στην συμπληρωματική ερώτηση να ελέγξουν τους πολιτικούς αρχηγούς κατά πόσον  οι θέσεις και οι υποσχέσεις τους συμβαδίζουν με τις πράξεις τους και την πραγματικότητα, έθεταν ανούσιες ερωτήσεις οι οποίες δεν ενδιέφεραν κανέναν. Οι περισσότεροι δεν ήταν ικανοί ούτε να τηρήσουν στοιχειωδώς το χρονικό όριο , ενώ κάποιοι έθεσαν και ερωτήσεις εκτός θέματος , δηλαδή εκτός της υπό συζήτηση ενότητας!  
   Οι πολιτικοί αρχηγοί με τις τοποθετήσεις τους απέδειξαν ότι οι ίδιοι και τα κόμματά τους, δεν είναι μόνο αμετανόητοι αλλά και αδιάβαστοι και ανίκανοι. Δεν παρουσιάστηκε ούτε μία συγκροτημένη πρόταση σε καμία απολύτως ενότητα της συζήτησης. Όταν ρωτήθηκαν για την ανάγκη επανάστασης στον χώρο της παιδείας, κατηγορούσαν ο ένας τον άλλο, ενώ αναλόγως κινήθηκαν και στο μεταναστευτικό. Στην εξωτερική πολιτική δεν υπάρχει κανένα όραμα για την θέση της χώρας στον κόσμο. Στην οικονομία το μόνο που ξέρουν είναι το μνημόνιο, ενώ στην δημόσια διοίκηση, πλην του αρχηγού του Ποταμιού που πρότεινε κάποιες αλλαγές στην κατεύθυνση της πάταξης του πελατειακού κράτους και του αρχηγού των ΑΝΕΛ που δήλωσε ότι πρέπει να καταργηθεί ο νόμος περί ευθύνης Υπουργών, ουδείς έθεσε υπόψιν των συνομιλητών του και του ελληνικού λαού μία ολοκληρωμένη πρόταση μεταρρύθμισης.
  Ήταν το πρώτο  debate μετά το 2009, ήτοι το πρώτο της εποχής των μνημονίων. Τα παλαιότερα debate υπήρξαν εξίσου ανούσια με το χθεσινό. Ενθυμούμενος ότι τις προηγούμενες φορές η κατάσταση μου δημιουργούσε υπνηλία , μετά το τέλος του επιχείρησα και πάλι να πάω για ύπνο. Μόνο που αυτή την φορά ήμουν τόσο εξοργισμένος που ήταν αδύνατο να κοιμηθώ.      

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Η ΣΑΝΙΔΑ ΤΟΥ ΚΑΡΝΕΑΔΟΥ

Οι παράγοντες που διαμόρφωσαν την πολιτειακή οργάνωση και τα Συντάγματα ...

ΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΤΗΣ 21ΗΣ ΜΑΪΟΥ 2023