ΤΟ ΠΟΤΑΜΙ ΤΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ ΚΑΤΑΚΛΥΖΕΙ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ

  "Ολόκληρη η Δύση, όλα τα γένη των Βαρβάρων που κατοικούσαν στις χώρες πέρα από την Αδριαντική κι ως τις Ηράκλειες Στήλες, όλοι μαζί μετανάστευαν συν γυναιξί και τέκνοις και κατευθύνονταν προς την Ασία διαμέσου της Ευρώπης. .... Γεμάτοι ζήλο και ορμή πλημμύριζαν όλους τους δρόμους. Τους Κέλτες εκείνους στρατιώτες ακολουθούσαν άνθρωποι άοπλοι, πλήθος αμέτρητο σαν την άμμο και σαν τ' άστρα, με φοινικόκλαδα και σταυρούς στους ώμους, γυναίκες και παιδιά που είχαν εγκαταλείψει τα σπίτια τους. Ήταν σαν να έβλεπες κάποια ποτάμια να συρρέουν από παντού και, περνώντας ως επί το πλείστον από την Δακία, να ορμάνε πανστρατιά στα δικά μας εδάφη. ... Ο αυτοκράτορας είχε καλέσει μερικούς αρχηγούς του ρωμαϊκού στρατού και τους έστειλε κατά τα μέρη του Δυρραχίου και του Αυλώνα προστάζοντάς τους να υποδέχονται με φιλοφροσύνη όσους περνούσαν τον πορθμό και να οργανώνουν πλούσια πανηγύρια σε όλες τις περιοχές απ' όπου θα περνούσαν. Ύστερα να τους παραφυλάνε παρακολουθώντας τους προσεκτικά κι όταν τους έβλεπαν να κάνουν επιδρομές ορμώντας στις παρακείμενες περιοχές για να αρπάξουν τρόφιμα, να τους σταματάνε με ελαφρούς ακροβολισμούς. Μαζί με αυτούς ήταν και μερικοί γνώστες της λατινικής γλώσσας για να καταστέλλουν τις συγκρούσεις που ίσως θα αναφύονταν μεταξύ τους."  (Άννα Κομνηνή, Αλεξιάς, βιβλίο Ι, V, μετάφραση Αλόη Σιδέρη.)
   Η Άννα Κομνηνή, θυγατέρα του αυτοκράτορα του Βυζαντινού Αυτοκράτορα Αλέξιου Α΄ με υψηλή καλλιέργεια και σπουδαία φιλολογική και φιλοσοφική παιδεία, η οποία συνέγραψε το έργο "Αλεξιάς"μετά τον θάνατο του πατέρα της το 1118 για να εξυμνήσει τα κατορθώματά του και να καταγράψει τα συνταρακτικά γεγονότα που συνέβησαν κατά την βασιλεία του, περιγράφει με αυτόν το εκπληκτικό τρόπο το ποτάμι των "βαρβάρων" από την Δύση που κατέκλυσε την Αυτοκρατορία κατά την Α΄ Σταυροφορία το 1096.
  Ο Αυτοκράτωρ Αλέξιος Α΄ο Κομνηνός επέδειξε επιδεξιότητα, αλλά και αποφασιστικότητα. Υποδέχθηκε τα στίφη των βαρβάρων Κελτών με ειρηνική διάθεση, αλλά όποτε εκείνοι παρεκτρέπονταν δεν δίσταζε να επεμβαίνει με δυναμικό τρόπο για τους επαναφέρει στην τάξη με τελικό στόχο να αποβιβαστούν στην Ασία, οπού για να απελευθερώσουν τους Αγίους Τόπους θα έπρεπε να στραφούν εναντίον των Τούρκων.
   Ο στόχος επετεύχθη και οι Κέλτες , αφού του ορκίστηκαν πίστη και υποχρέωση να του παραδώσουν όλα τα εδάφη που θα καταλάμβαναν, διέβηκαν τον Βόσπορο και ξεχύθηκαν στην Ασία. Πολύ αίμα χύθηκε, οι Άγιοι Τόποι απελευθερώθηκαν και πολλές υποσχέσεις δεν τηρήθηκαν. 
   Σήμερα,  900 χρόνια μετά τα γεγονότα που περιγράφει η Άννα Κομνηνή, το ποτάμι των ανθρώπων  ξανακυλάει ορμητικό και ασταμάτητο αλλά η ροή του είναι αντίστροφη. Αυτή την φορά η πορεία του δεν είναι από την δυτική Ευρώπη προς την Ασία, αλλά από την Ασία και την Αφρική προς την δυτική Ευρώπη. 
    Εννιακόσια χρόνια μετά την Άννα Κομνηνή η Ευρώπη, η οποία πλέον δεν εμφανίζεται ως βάρβαρη αλλά ως πολιτισμένη, βιώνει με σκληρό τρόπο τα αποτελέσματα της πολιτικής της και κατακλύζεται από πρόσφυγες και μετανάστες από την Ασία και την Αφρική.     

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Η ΣΑΝΙΔΑ ΤΟΥ ΚΑΡΝΕΑΔΟΥ

Οι παράγοντες που διαμόρφωσαν την πολιτειακή οργάνωση και τα Συντάγματα ...

ΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΤΗΣ 21ΗΣ ΜΑΪΟΥ 2023