ΟΙ ΕΞΕΓΕΡΜΕΝΟΙ ΜΕ ΤΑ ΚΙΤΡΙΝΑ ΓΙΛΕΚΑ

   Στην Χίο, το 406 π.Χ., όπως αναφέρει ο Ξενοφών στα "ελληνικά" (βιβλίο Β΄ 1.1), οι Λακεδαιμόνιοι στρατιώτες που βρέθηκαν εκεί ως σύμμαχοι για τις ανάγκες του πελοποννησιακού πολέμου, όσο ήταν καλοκαίρι, τρέφονταν από καρπούς και από αμοιβές για εργασίες που αναλάμβαναν στην ύπαιθρο. Όταν όμως ήλθε ο χειμώνας και βρέθηκαν νηστικοί, γυμνοί και ξυπόλυτοι, ξέχασαν ότι οι Χιώτες ήταν σύμμαχοί τους, αποφάσισαν να αγνοήσουν τον επικεφαλής τους Ναύαρχο Ετεόνικο και άρχισαν να επεξεργάζονται σχέδιο επίθεσης εναντίον τους. Για να αναγνωρίζονται δε μεταξύ τους και να ξέρουν πόσοι είναι, όσοι συμφωνούσαν με το σχέδιο επίθεσης, αποφασίστηκε να κρατούν συμβολικά ένα καλάμι. Έτσι, το καλάμι κατέστη το σύμβολο του σχεδίου τους.
   Στο Παρίσι οι διαδηλωτές που προκάλεσαν αυτές τις μέρες την μεγαλύτερη εξέγερση από την εποχή του Μάη του 1968 με αφορμή την επιβολή υψηλής φορολογίας που εκτίναξε στα ύψη τις τιμές των καυσίμων,  δεν έχουν ως σύμβολο καλάμι, αλλά κίτρινα γιλέκα.  
     Το γαλλικό κράτος εξαπάτησε τους πολίτες , τους έπεισε να αγοράσουν μαζικά αυτοκίνητα ντίζελ και, τώρα που κυκλοφορούν πάνω από 20 εκατομμύρια τέτοια αυτοκίνητα, ανακάλυψε ότι το πετρέλαιο μολύνει το περιβάλλον και αποφάσισε να επιβάλει υψηλούς φόρους στην τιμή του, ώστε να  έλθει στο ίδιο επίπεδο με την τιμή της αμόλυβδης. Όταν κάποιοι αντέδρασαν με το επιχείρημα ότι θα μπορούσε να επέλθει το ίδιο αποτέλεσμα εάν, αντί να αυξηθεί η τιμή του πετρελαίου, απλώς μειωνόταν η τιμή της βενζίνης, η κυβέρνηση Μακρόν τους ενέπαιξε ακόμη περισσότερο, αυξάνοντας και την τιμή της βενζίνης με νέους φόρους. 
   Οι Γάλλοι πολίτες οι οποίοι δυσκολεύονται να ζήσουν στο ακριβό κέντρο του Παρισιού και αναγκάζονται να μετακομίσουν στα φθηνότερα μακρινά προάστια, με αποτέλεσμα να έχουν ανάγκη το αυτοκίνητο, εξαγριώθηκαν.Το ίδιο και οι αγρότες. Απέρριψαν τους κομματικούς συνδικαλιστές και τα ίδια τα κόμματα, οργάνωσαν μόνοι τους διαδηλώσεις μέσω των social media και χρησιμοποίησαν ως σύμβολο διαμαρτυρίας  και μέσο αναγνώρισης τα κίτρινα γιλέκα που ο νόμος ορίζει ότι είναι υποχρεωμένοι να διαθέτουν στο αυτοκίνητό τους για περίπτωση έκτακτης ανάγκης.
     Η κυβέρνηση Μακρόν άργησε να αντιληφθεί το μέγεθος της διαμαρτυρίας και της αγανάκτησης και επιχείρησε να καταστείλει τις διαδηλώσεις με την χρήση βίας. Το Παρίσι γνωρίζει πρωτοφανείς ταραχές με φωτιές σε περιουσίες, εκατοντάδες τραυματίες και βεβήλωση ακόμη και της Αψίδας του Θριάμβου. Έρευνες αποδεικνύουν ότι το 80% των Γάλλων υποστηρίζει το κίνημα των κίτρινων γιλέκων.
  Τώρα ο Μακρόν ζητεί να συναντήσει τους διαδηλωτές. Αλλά πλέον οι διαδηλωτές δεν αρκούνται μόνο στο αίτημα για κατάργηση την τερατώδους αύξησης της φορολογίας στις τιμές των καυσίμων. Επιχειρούν να οργανωθούν πολιτικά και στα αιτήματά τους περιλαμβάνεται ο διάλογος για ευρύτερα φορολογικά και κοινωνικά ζητήματα και η  αξίωση δεσμευτικής συμμετοχής τους στις αποφάσεις με ενίσχυση του θεσμού των δημοψηφισμάτων.  
  Ένας διαδηλωτής, ηλικίας περίπου 60 ετών,  φώναξε στην τηλεόραση ότι ο Μακρόν απεχθάνεται τους πολίτες. 
  Η εξέγερση των κίτρινων γιλέκων αποτελεί ήδη ένα ακόμη στάδιο του αγώνα για αληθινή δημοκρατία, πολιτική ισότητα και χειραφέτηση.

Σχόλια

  1. Οπως πάντα διαβασμένος και ενημερωτικός. Σε ευχαριστούμε που μοιράζεσαι τις σκέψεις σου μαζί μας

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Η ΣΑΝΙΔΑ ΤΟΥ ΚΑΡΝΕΑΔΟΥ

Οι παράγοντες που διαμόρφωσαν την πολιτειακή οργάνωση και τα Συντάγματα ...

ΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΤΗΣ 21ΗΣ ΜΑΪΟΥ 2023