ΧΩΡΕΣ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ ΧΩΡΙΣ LOCKDOWN

  Το "lockdown", συνιστάμενο σε κλείσιμο συνόρων, καταστημάτων, σχολείων, δικαστηρίων, απαγόρευση εκδηλώσεων και απόλυτο περιορισμό της προσωπικής ελευθερίας, επιβλήθηκε ως μέτρο κατά της διάδοσης του κορονοϊού στην μεγάλη πλειονότητα των κρατών της Ευρώπης- μεταξύ των οποίων κατά κόρον στην Ελλάδα- αλλά και παγκοσμίως. Ωστόσο, υπάρχουν και κάποια κράτη στην Ευρώπη , τα οποία δεν εφαρμόζουν lockdown , ή το εφαρμόζουν σε  πιο περιορισμένη εκδοχή.
   Το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα μη επιβολής σκληρών απαγορεύσεων αποτελεί -ως γνωστόν- η Σουηδία, με πληθυσμό 10,23 εκατομμυρίων, η οποία βασίζεται μέχρι στιγμής στην αυτοπειθαρχία των πολιτών της. Η Σουηδία έκλεισε τα σύνορα, τα γυμνάσια-λύκεια και τα πανεπιστήμια, αλλά διατήρησε ανοικτά τα καταστήματα- επιχειρήσεις, καθώς και τα σχολεία της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης. Πολλοί εργάζονται από την οικία τους οικειοθελώς. Οι εξωτερικές δραστηριότητες, όχι μόνο δεν απαγορεύονται, αλλά ενθαρρύνονται και οι εκδηλώσεις επιτρέπονται, αρκεί να μην είναι άνω των 50 ατόμων. Με στοιχεία 6ης Απριλίου 2020, η χώρα έχει πραγματοποιήσει 54.700 διαγνωστικά τεστ, αριθμός, όχι μεγάλος, αλλά πάντως 3 φορές περίπου μεγαλύτερος από την Ελλάδα. Με τα τελευταία στοιχεία εμφανίζει 9.141 κρούσματα και 793 θανάτους.
  Εξίσου απόλυτο με την Σουηδίας εμφανίζεται το παράδειγμα της Ισλανδίας, με πληθυσμό 364.000. Η Ισλανδία λειτουργεί κανονικά χωρίς περιορισμούς, χάρις στον πολύ υψηλό αριθμό διαγνωστικών τεστ (150.000) που έχει πραγματοποιήσει, καθώς είναι η πρώτη χώρα παγκοσμίως σε διενέργεια διαγνωστικών τεστ ανά αναλογία πληθυσμού. Με τα τελευταία στοιχεία, εμφανίζει 1648 Κρούσματα και μόλις 6 θανάτους.
   Άλλο ενδιαφέρον παράδειγμα αποτελεί η Σλοβακία με πληθυσμό 5,45 εκατομμύρια κατοίκους, η οποία, ως αντιστάθμισμα για την μη επιβολή lockdown, κατέστησε υποχρεωτικές τις μάσκες σε δημόσιους χώρους. Έχουν κλείσει τα σχολεία, τα σύνορα και ματαιώθηκαν όλες οι εκδηλώσεις, αλλά τα καταστήματα- επιχειρήσεις παραμένουν ανοικτά και δεν έχει επιβληθεί περιορισμός της προσωπικής ελευθερίας. Με στοιχεία 6ης Απριλίου 2020, η χώρα έχει πραγματοποιήσει 17.639 διαγνωστικά τεστ, και με τα τελευταία στοιχεία παρουσιάζει 702 κρούσματα και μόλις 2 θανάτους.
  Εξάλλου και το κράτος της Μάλτας, με πληθυσμό 493.000, δεν έχει επιβάλει απαγόρευση κυκλοφορίας, αλλά απλώς συστάσεις στις ευπαθείς ομάδες να παραμένουν στα σπίτια τους. Έχουν κλείσει τα σύνορα και απαγορεύθηκαν τα ταξίδια , καθώς και οι εκδηλώσεις άνω των 4 ατόμων.Η Μάλτα έχει διενεργήσει,  με στοιχεία 6ης Απριλίου 2020 ,10.358 διαγνωστικά τεστ  και, με βάση τα τελευταία στοιχεία, εμφανίζει 337 κρούσματα και μόλις 2 θανάτους. 
   Επίσης, η Κροατία, με πληθυσμό 4 εκατομμυρίων, επέβαλε μέχρι στιγμής περιορισμούς χωρίς εθνικό lockdown. Οι δραστηριότητες σε εξωτερικούς χώρους επιτρέπονται, μολονότι αποθαρρύνονται. Τέθηκαν ωστόσο περιορισμοί στα σύνορα, σταμάτησαν οι διεθνείς πτήσεις και ματαιώθηκαν όλες οι εκδηλώσεις. Η Κροατία έχει πραγματοποιήσει 13.125 διαγνωστικά τεστ (στοιχεία 6ης Απριλίου) και, με βάση τα τελευταία στοιχεία, παρουσιάζει 1407 κρούσματα και 20 θανάτους.  
    Ομοίως, δεν υφίσταται απαγόρευση κυκλοφορίας και στο Λουξεμβούργο, με πληθυσμό 613.894 κατοίκους, αλλά τα καταστήματα που δεν περιλαμβάνουν είδη πρώτης ανάγκης παραμένουν κλειστά, όπως και τα σύνορα. Απαγορεύθηκαν επίσης τα ταξίδια και συστήνεται εργασία από το σπίτι. Το Λουξεμβούργο παρουσιάζει 3115 κρούσματα και 52 θανάτους. 
   Αναλόγως και η Εσθονία με πληθυσμό  1,3 εκατομμυρίων προέβη σε κλείσιμο καταστημάτων, περιορισμούς και ελέγχους στα σύνορα και απαγόρευση διεθνών πτήσεων, αλλά, μέχρι στιγμής, δεν επέβαλε περιορισμούς στην κυκλοφορία, ούτε απαγόρευσε τις εκδηλώσεις μέχρι 10 ατόμων. Η χώρα έχει πραγματοποιήσει (με στοιχεία 6ης Απριλίου) 24.813 διαγνωστικά τεστ και με σημερινά δεδομένα παρουσιάζει 1258 κρούσματα και 24 θανάτους.    
    Κάπως περιορισμένη εκδοχή lockdown παρουσιάζει και η Δανία με πληθυσμό 5,6 εκατομμυρίων, αφού έκλεισε μεν τα σχολεία, τα εστιατόρια και πολλά καταστήματα , αλλά δεν απαγόρευσε την κυκλοφορία και τις εξωτερικές δραστηριότητες, ενώ επιτρέπονται εκδηλώσεις μέχρι 10 ατόμων. Η χώρα έχει διενεργήσει με στοιχεία 6ης Απριλίου 58.097 διαγνωστικά τεστ και με βάση τα τελευταία στοιχεία εμφανίζει 5637 κρούσματα και 237 θανάτους.
  Περιορισμένη εκδοχή του lockdown  θα έλεγε κανείς ότι συναντάμε εν μέρει και σε κάποια κρατίδια της Γερμανίας, αφού φαίνεται ότι υπάρχουν διαφορές μεταξύ των ομόσπονδων κρατιδίων.Η Γερμανία με στοιχεία 6ης Απριλίου είχε διενεργήσει 1.397.887 διαγνωστικά τεστ και με βάση τα τελευταία δεδομένα παρουσιάζει 118.235 κρούσματα και 2.607 θανάτους.  
   Επειδή, ιδίως σε χώρες που έχει επιβληθεί περιορισμός της προσωπικής ελευθερίας και των ανθρώπινων επαφών, η εποχή του κορονοϊού αποτελεί και περίοδο αυξημένης προπαγάνδας και παραπληροφόρησης, είναι σημαντικό να γνωρίζουμε τι συμβαίνει γύρω μας.

    Πηγές: POLITICO "Europe's coronavirus lockddown measures compared" by Cornelius Hirsch,  STATISTA, Worldometers.info

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Η ΣΑΝΙΔΑ ΤΟΥ ΚΑΡΝΕΑΔΟΥ

Οι παράγοντες που διαμόρφωσαν την πολιτειακή οργάνωση και τα Συντάγματα ...

ΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΤΗΣ 21ΗΣ ΜΑΪΟΥ 2023