ΤΟ ΚΑΤΣΙΚΑΚΙ ΤΗΣ ΜΗΛΟΥ

      Το περασμένο καλοκαίρι βρέθηκα με την σύζυγό μου στην Μήλο. Εκεί,  μου συνέστησαν, εάν φθάσω στο χωριό Παλαιοχώρι,  το οποίο βρίσκεται στο νοτιοανατολικό άκρο του νησιού, να δοκιμάσω  οπωσδήποτε κατσικάκι ψημένο στην άμμο. "Εννοείτε ότι ανάβουν φωτιά στην παραλία;" ρώτησα."Όχι", μου απάντησαν. "Δεν χρειάζεται φωτιά. Ο ταβερνιάρης ανοίγει μία τρύπα βάθους περίπου 30 εκατοστών μέσα στην άμμο και τοποθετεί εκεί το κατσικάκι τυλιγμένο με αλουμινόχαρτο. Έχει τόσο υψηλή θερμοκρασία μέσα στην άμμο, ώστε ψήνεται θαυμάσια σε θερμοκρασία άνω των  150 βαθμών Κελσίου!"
      Όσο και αν φαίνεται απίστευτο, στην όμορφη παραλία του Παλαιοχωρίου της Μήλου, χάρη στην γεωθερμία  είναι δυνατόν να ψηθεί αρνί  χωρίς φωτιά, εάν τοποθετηθεί μέσα στην άμμο σε βάθος 30 εκατοστών. Αλλά και σε ολόκληρη την Μήλο υπάρχουν τόσο πλούσια γεωθερμικά πεδία υψηλής ενθαλπίας, δηλαδή θερμοκρασιών άνω των 150 βαθμών Κελσίου, τα οποία θα μπορούσαν να καλύψουν τις ανάγκες σε ηλεκτρική ενέργεια , όχι μόνο της Μήλου, αλλά περισσοτέρων νησιών.
      Κάποιοι ισχυρίζονται ότι η Μήλος θα μπορούσε να είναι το νησί Σάμσο της Ελλάδος. Το νησί αυτό  βρίσκεται στην Δανία και είναι γνωστό ως το πράσινο νησί, δεδομένου ότι το 100% των αναγκών του σε ηλεκτρισμό και το 75% των αναγκών του σε θερμότητα προέρχονται από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, ήτοι αιολική ενέργεια, ηλιακή ενέργεια και βιομάζα. Μάλιστα , οι κάτοικοι του Σάμσο έχουν και σημαντικά οικονομικά πλεονεκτήματα λόγω της ενεργειακής αυτάρκειας του νησιού. Η Μήλος έχει περίπου το ίδιο μέγεθος και τον ίδιο πληθυσμό με το Σάμσο. Λόγω της γεωγραφικής της θέσης είναι προφανές ότι υπερέχει έναντι του Σάμσο σε πηγές άντλησης ηλιακής ενέργειας, ενώ και οι δυνατότητες άντλησης αιολικής ενέργειας δεν είναι διόλου ευκαταφρόνητες. Εάν σε αυτά προσθέσει κανείς το πλουσιότατο γεωθερμικό πεδίο του νησιού, το οποίο από μόνο του αρκεί για να καλύψει ενεργειακές ανάγκες πολλαπλάσιες από τις δικές του, νομίζω ότι θα αδικούσε την Μήλο εάν έλεγε ότι μπορεί να εξελιχθεί σε Σάμσο της Ελλάδος, διότι η Μήλος μπορεί να παράγει τόση ενέργεια, ώστε, όχι μόνο να καλύψει τις ανάγκες της σε ηλεκτρισμό και θερμότητα, αλλά και να εξάγει μεγάλες ποσότητες ενέργειας, δημιουργώντας μάλιστα για τους κατοίκους της και τον δήμο Μήλου πηγές εισοδημάτων  και πόρους σε μία κρίσιμη οικονομική περίοδο.Σε μία τέτοια περίπτωση Θα επρόκειτο βεβαίως για μία επένδυση που η σημασία της και το παράδειγμά της θα ξεπερνούσαν τα στενά όρια του νησιού.  
      Βεβαίως , μία εξέλιξη αυτού του είδους είναι επανάσταση και, ως τέτοια, μπορεί να επιτύχει μόνο εάν έχει την συμπαράσταση της τοπικής κοινωνίας. Το 1987 η ανεκδιήγητη Δ.Ε.Η επιχείρησε να εγκαταστήσει στο νησί της Μήλου μονάδα γεωθερμίας εντός κατοικημένης περιοχής χωρίς την ταυτόχρονη κατασκευή μονάδας κατακράτησης του υδροθείου , με αποτέλεσμα από την έκλυσή του να αναδύεται οσμή ενοχλητική και ανυπόφωρη. Δεν σεβάστηκε τους κατοίκους οι οποίοι ξεσηκώθηκαν και πέτυχαν την διακοπή λειτουργίας της μονάδας, που, έκτοτε, δεν επαναλειτούργησε. 
      Το 2007 και πάλι η ΔΕΗ υπέγραψε αυτή την φορά μνημόνιο συνεργασίας με την εταιρεία S&B για την εκμετάλλευση του γεωθερμικού πεδίου του νησιού χωρίς μέχρι σήμερα να υπάρξει καμία εξέλιξη. Ο δήμος Μήλου, ο οποίος θα έπρεπε να δραστηριοποιηθεί ενεργά αντλώντας προς τον σκοπό αυτόν ευρωπαϊκά κονδύλια μέσω του ΕΣΠΑ, ακόμη δεν έχει αποφασίσει εάν του αρέσει η γεωθερμική ενέργεια υψηλής ενθαλπίας. Οι κάτοικοι διστάζουν και αρκούνται να ψήνουν κατσικάκι στην άμμο.
       Εγώ δεν πρόλαβα να βρεθώ στο Παλαιοχώρι για να δοκιμάσω το κατσικάκι. Το ίδιο βράδυ όμως του Αυγούστου κατέβηκα από την Πλάκα, την πρωτεύουσα της Μήλου, στο λιμάνι της , τον Αδάμαντα. Ήταν 1η Αυγούστου και είχε πολύ κόσμο. Σε λίγο έγινε πολύωρη διακοπή ρεύματος....

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Η ΣΑΝΙΔΑ ΤΟΥ ΚΑΡΝΕΑΔΟΥ

Οι παράγοντες που διαμόρφωσαν την πολιτειακή οργάνωση και τα Συντάγματα ...

ΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΤΗΣ 21ΗΣ ΜΑΪΟΥ 2023