ΤΟ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ "ΕΝΘΕΡΜΟ ΚΟΙΝΟ" ΤΟΥ ΚΥΡΙΟΥ ΣΗΜΙΤΗ

     Ο κύριος Σημίτης διετέλεσε πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και  πρωθυπουργός της χώρας από το 1996 έως το 2004. Τον Μάρτιο 2004 παρέδωσε τα ηνία του κόμματος στον Γιώργο Παπανδρέου και την πρωθυπουργία στον Κώστα Καραμανλή. 
    Ως πρωθυπουργός ήταν εκείνος που ενέταξε την Ελλάδα στην ΟΝΕ και καλλιέργησε  μέσω των ΜΜΕ την εικόνα του τεχνοκράτη πολιτικού με σύνθημα τον "εκσυγχρονισμό".
   Αλλά η ένταξη της χώρας στην Οικονομική και Νομισματική Ένωση ήταν ψευδεπίγραφη, διότι επιτεύχθηκε χάρη σε λογιστικά τεχνάσματα και όχι επειδή πληρούνταν πράγματι τα κριτήρια. Επιπλέον, όχι μόνο δεν υπήρξε εκσυγχρονισμός , αλλά επί πρωθυπουργίας του γιγαντώθηκε η σήψη και η διαφθορά. Η κυβέρνηση του κ. Σημίτη εξαπάτησε τους πολίτες πείθοντάς τους να ποντάρουν στο χρηματιστήριο όπου  κάποιοι  "γνωστοί- άγνωστοι" σχετιζόμενοι με κομματικά γραφεία υφάρπαξαν τις περιουσίες τους, ενώ , με την ευκαιρία της διοργάνωσης των Ολυμπιακών αγώνων του 2004, συνέβη όργιο καταλήστευσης της χώρας και κατασπατάλησης της δημόσιας περιουσίας με προεξάρχον το σκάνδαλο Siemens.
   Ο Κώστας Σημίτης παρέδωσε την εξουσία του αλλά, όσον αφορά τα σκάνδαλα, συνέχισε να παριστάνει "τον Κινέζο" σύμφωνα και με το προσωνύμιο που του είχε δοθεί, υποκρινόμενος ότι δεν γνώριζε τίποτε. Το κοινό όμως δεν είναι πλέον τόσο φιλικό μαζί του όπως  τα παλιά καλά χρόνια . Στις 3-3-2011 χιλιάδες πολιτών συγκεντρώθηκαν έξω από το σπίτι του κ. Σημίτη στο Κολωνάκι και  διαπόμπευσαν αυτόν αλλά και ολόκληρο το καθεστώς της μεταπολίτευσης με  φράσεις όπως "αλήτες, προδότες, καταδότες" , "φέρτε πίσω τα κλεμμένα" και άλλες παρόμοιες.  
      Το φαινόμενο της διαπόμπευσης του κ. Σημίτη δεν είναι μεμονωμένο, αλλά προστίθεται στην μακρά σειρά αυθόρμητων εκφράσεων οργής και ανυπακοής κατά του ελεεινού καθεστώτος της μεταπολίτευσης, όπως οι αποδοκιμασίες και οι επιθέσεις κατά πολιτικών, το φοβερό ποσοστό αποχής  στις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές, το κίνημα ανυπακοής κατά της πληρωμής των  διοδίων και των εισιτηρίων, οι προσπάθειες δημιουργίας πολιτικών κινήσεων ενάντια στο πολιτικό σύστημα από μη επαγγελματίες πολιτικούς με σπουδαιότερο παράδειγμα την "ΣΠΙΘΑ" και άλλες.
       Από τον παρόντα ιστότοπο , αλλά και από το βήμα του κόμματος των ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΩΝ, είχα εκφράσει την θέση ότι η εμπιστοσύνη μεταξύ πολιτών και ισχύοντος πολιτικού συστήματος έχει διαραγεί σε τέτοιο βαθμό ώστε είναι πλέον αδύνατη η διάσωση της χώρας χωρίς την σύναψη ενός νέου κοινωνικού συμβολαίου το οποίο θα εγγυάται (α) την ρήξη με το παρελθόν, (β) την χρηστή διαχείρηση του παρόντος και (γ) το όραμα του μέλλοντος. Απόδειξη ρήξης με το (αμαρτωλό παρελθόν) αποτελεί κυρίως η δημοσιοποίηση όλων των δηλώσεων ΠΟΘΕΝ ΕΣΧΕΣ των προσώπων που διαχειρίστηκαν δημόσιο χρήμα από το 1990 μέχρι σήμερα, η διασταύρωσή τους με άρση κάθε απορρήτου και η επιστροφή των αδικαιολογήτως καρπωθέντων. Χρηστή διαχείριση του παρόντος θα αποτελούσε μεταξύ άλλων η ισότητα στα βάρη, η κατάργηση όλων των προνομίων βουλευτών και υπουργών,   η δημιουργία νομοθετικού πλαισίου διαφανούς λειτουργίας των  πολιτικών κομμάτων, και η κατάργηση της κρατικής χρηματοδότησής τους για 2 τουλάχιστον έτη, η καθιέρωση συστήματος λογοδοσίας των αξιωματούχων αλλά και η κωδικοποίηση  και απλοποίηση της δαιδαλώδους νομοθεσίας, η οποία αποτελεί πηγή διαφθοράς. Όσον αφορά το όραμα του μέλλοντος, το νέο κοινωνικό συμβόλαιο θα έπρεπε να εγγυάται ότι μετά από αναθεώρηση του ισχύοντος Συντάγματος ,ή, ακόμη καλύτερα, κατόπιν ψήφισης νέου δημοκρατικού Συντάγματος, οι πολίτες θα πάψουν να βρίσκονται στο περιθώριο και θα περάσουν στο επίκεντρο της πολιτικής ζωής.
     Η παρούσα κυβέρνηση, ως μέρος του καθεστώτος της μεταπολίτευσης δεν θα μπορούσε βεβαίως να επιδιώξει τέτοιες τομές διότι, εάν το έπραττε θα προσυπέγραφε την διάλυση της μεταπολίτευσης και του ιδίου του κόμματός της. Επιχειρεί να περάσει από τις συμπληγάδες πέτρες του μνημονίου επιβάλλοντας σκληρά οικονομικά μέτρα χωρίς να θίξει καθόλου τα προνόμια του ισχύοντος πολιτικού συστήματος. Υπό αυτές τις συνθήκες οι αντιδράσεις των οργισμένων θα εντείνονται.
     Ήδη η επόμενη συνάντηση καθορίστηκε έξω από το σπίτι του κ. Καραμανλή. Μάλιστα, επειδή βρίσκεται εκεί στην Ραφήνα, απ' ό,τι άκουσα θα διατεθεί και...πούλμαν!

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Η ΣΑΝΙΔΑ ΤΟΥ ΚΑΡΝΕΑΔΟΥ

Οι παράγοντες που διαμόρφωσαν την πολιτειακή οργάνωση και τα Συντάγματα ...

ΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΤΗΣ 21ΗΣ ΜΑΪΟΥ 2023