Ο ΣΕΙΣΜΟΣ ΤΟ ΤΣΟΥΝΑΜΙ ΚΑΙ ΤΟ ΠΙΚΡΟ ΔΙΔΑΓΜΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΥΡΗΝΙΚΟ ΕΦΙΑΛΤΗ ΤΗΣ ΙΑΠΩΝΙΑΣ

      Η Ιαπωνία είναι η χώρα των ηφαιστείων των σεισμών και των τυφώνων. Οι τυφώνες και οι θύελλες εμφανίζονται  κατά τα τέλη του καλοκαιριού, κυρίως στα νοτιοδυτικά, ενώ οι σεισμοί είναι ισχυροί  και συχνότατοι. Η χώρα, αν και νησιωτική, είναι ορεινή και υπάρχουν περίπου 60 ηφαίστεια εν ενεργεία, όπου συχνά εκδηλώνονται βίαιες ηφαιστειακές εκρήξεις. 
     Οι Ιάπωνες  έμαθαν να ζουν και να επιβιώνουν σε αυτό το δύσκολο περιβάλλον  από αρχαιοτάτων χρόνων, αγωνιζόμενοι ενάντια στα στοιχεία της φύσεως. Κάποτε δέχθηκαν τις επιδράσεις του βουδισμού και αργότερα της Δύσης, αλλά διατήρησαν πάντοτε τον ισχυρό χαρακτήρα τους και δημιούργησαν κοινωνίες με ιδιαίτερο και αξιοσημείωτο κώδικα αξιών.
      Στον β΄παγκόσμιο πόλεμο η Ιαπωνία επιχείρησε να εκμεταλλευτεί προς όφελός της τις ευκαιρίες που της παρουσιάζονταν και στις 7 Δεκεμβρίου 1941 χτύπησε τις ΗΠΑ με την αιφνιαδιαστική επίθεση στοΠερλ Χάρμπορ. Ο πόλεμος ήταν πεισματώδης, αλλά τελικώς είχε ως αποτέλεσμα την ήττα της Ιαπωνίας, αφού προηγουμένως οι Ηνωμένες Πολιτείες κατάφεραν καίριο πλήγμα με την ρίψη της πρώτης ατομικής βόμβας  στην Χιροσίμα και στο Ναγκασάκι (6 και 9 Αυγούστου 1945). 
     Παρά την ήττα και το φοβερό πλήγμα της πυρηνικής βόμβας, οι Ιάπωνες δεν το έβαλαν κάτω. Κατάφεραν και πάλι να σταθούν στα πόδια τους και να αναδειχθούν σε έναν σύγχρονο βιομηχανικό γίγαντα.. Εξελίχθηκαν σε κράτος με ισχυρή οικονομία και χρησιμοποίησαν την νέα τεχνολογία για να αντιμετωπίσουν με θαυμαστό τρόπο τους σεισμούς, τους τυφώνες και τις εκρήξεις των ηφαιστείων. 
     Αλλά, όπως συμβαίνει πολλές φορές με εκείνους που καταφέρνουν να επιβιώνουν με τα στοιχεία της φύσης,οι Ιάπωνες φαίνεται ότι υπερεκτίμησαν τις δυνατότητες του ανθρώπου και νόμισαν ότι μπορούν να παίζουν με τις δυνάμεις της φύσεως. Και ενώ αυτοί ήταν  εκείνοι που είχαν πληγεί πρώτοι απ' όλους  και με τον φοβερότερο τρόπο από τις πυρηνικές βόμβες των εχθρών τους, δεν διδάχθηκαν τίποτε και, νομίζοντας ότι η τεχνολογία τους είναι πιο ισχυρή από τα στοιχεία της φύσης,  έβαλαν οι ίδιοι την πυρηνική ενέργεια μέσα στο σπίτι τους, εγκαθιστώντας 45 πυρηνικά εργοστάσια τα οποία συνεισφέρουν το 1\3 της παραγωγής της χώρας σε ενέργεια.
      Στις 11 Μαρτίου 2011  η Ιαπωνία δέχθηκε φοβερό χτύπημα από τον τρομερό σεισμό των 8,9 ρίχτερ, αλλά παρόλα ταύτα ο σεισμός δεν την λύγισε. Στην συνέχεια, ως αποτέλεσμα του σεισμού, ήλθε τσουνάμι, εξαιτίας του οποίου χιλιάδες άνθρωποι αγνούνται ή πέθαναν. Αλλά ο εφιάλτης για την Ιαπωνία τώρα δεν είναι ο σεισμός  ή το τσουνάμι, διότι με αυτά έχουν μάθει να ζουν οι Ιάπωνες.  Εφιάλτης είναι η έκρηξη σε δύο πυρηνικά εργοστάσια της Φουκοσίμα, η οποία προκλήθηκε όταν ο σεισμός προκάλεσε διακοπή ρεύματος και εξαιτίας της διακοπής ρεύματος σταμάτησε να ψήχεται η καρδιά του αντιδραστήρα.
     Όπως αναφέρεται, οι αρχές διαπίστωσαν αυξημένα ποσοστά ραδιενέργειας και 80 χιλιάδες άνθρωποι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους. Τα συμβάντα αναφέρονται ήδη ως "πυρηνικά ατυχήματα". Εάν όμως καταλήξουν σε κάτι χειρότερο, όπως ένα νέο Τσέρνομπιλ, τότε ο λαός της Ιαπωνίας κινδυνεύει με αφανισμό για πρώτη φορά στην μακραίωνη ιστορία του.
        Το παραπάνω αποτελεί πικρό δίδαγμα για όσους προωθούν την χρήση της πυρηνικής ενέργειας και μάλιστα σε περιοχές σεισμογενείς, όπως η Ιαπωνία (ή η Ελλάδα).
       
           

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Η ΣΑΝΙΔΑ ΤΟΥ ΚΑΡΝΕΑΔΟΥ

Οι παράγοντες που διαμόρφωσαν την πολιτειακή οργάνωση και τα Συντάγματα ...

ΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΤΗΣ 21ΗΣ ΜΑΪΟΥ 2023