ΤΙ ΕΚΑΝΕΣ ΣΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ ΜΠΑΜΠΑ; (Η "ΣΚΛΗΡΗ" ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗ ΘΗΤΕΙΑ ΤΩΝ ΗΓΕΤΩΝ ΤΗΣ ΜΕΤΑΠΟΛΙΤΕΥΣΗΣ)

       Η  ισότητα μεταξύ των Ελλήνων δεν υπήρξε ποτέ επιδίωξη του καθεστώτος της μεταπολίτευσης, και των εκπροσώπων της, ούτε καν σε ό,τι αφορά την εκπλήρωση της στρατιωτικής  θητείας.
    Ο αποκαλούμενος "εθνάρχης" και ιδρυτής της μεταπολίτευσης Κωνσταντίνος Καραμανλής γεννήθηκε το 1907 και το 1930 υπηρέτησε στρατιωτική θητεία μόλις 4 μηνών ως "προστάτης οικογένειας". Όταν ξέσπασε ο ελληνοϊταλικός πόλεμος του 1940 παρουσιάσθηκε στο Σιδηρόκαστρο, αλλά κρίθηκε ανίκανος λόγω βαρηκοϊας . Στην διάρκεια της κατοχής , αντί της αντίστασης κατά του κατακτητή ο Κωνσταντίνος Καραμανλής  μάλλον δεν άκουγε καλά τι συνέβαινε και ασχολείτο με την δικηγορία. Τον χαρακτηρισμό του εθνάρχη αποφάσισε να τον λάβει αφού τελείωσε ο πόλεμος, η κατοχή και αντίσταση, τα οποία άφησε στα χέρια άλλων.
   Ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, ανεψιός του "εθνάρχη",  υπηρέτησε τυπικά μεγαλύτερο χρονικό διάστημα από τον θείο του ως ναύτης του Πολεμικού Ναυτικού. Σύμφωνα με δημοσιεύματα του Τύπου, οι υπόλοιποι ναύτες δεν τον έβλεπαν και πολύ συχνά. Παρουσίασε και πρόβλημα πλατυποδίας.
     Ο Ανδρέας Παπανδρέου, το έτερον ήμισυ της μεταπολίτευσης, υιός του Γεωργίου Παπανδρέου και της Σοφίας Μινέικο της οποίας ο πατέρας (παππούς του) υπήρξε αρχαιοκάπηλος των  αρχαιοτήτων της Δωδώνης, γεννήθηκε στην Χίο το 1919, σπούδασε στο  Αμερικανικό Κολλέγιο Ψυχικού και εισήχθη στην Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών. Αλλά δεν τελείωσε τις σπουδές του, διότι συνελήφθη ως μέλος αντικαθεστωτικής - τροτσκιστικής οργάνωσης και, αφού φυλακίσθηκε για ένα διάστημα, μετά την απελευθέρωσή του μετέβη στις ΗΠΑ. Ουδέποτε υπηρέτησε στρατιωτική θητεία στις ελληνικές ένοπλες δυνάμεις. Στον β΄παγκόσμιο πόλεμο υπηρέτησε στο πολεμικό ναυτικό των ΗΠΑ. Ωστόσο, υπηρέτησε στρατιωτική θητεία στον στρατό ξηράς ο υιός του - σημερινός πρωθυπουργός- Γιώργος Παπανδρέου από το 1978 έως το 1979 εξαγοράζοντας όμως 16 μήνες.
     Ο νυν αρχηγός της ΝΔ - υπερπατριώτης Αντώνης Σαμαράς  παρουσιάσθηκε  στο Ναυτικό τον  Ιούλιο 1976, εξαγόρασε 21 μήνες, απολύθηκε προσωρινά τον Οκτώβριο 1976 και άφησε σε εκκρεμότητα άλλους 3 ολόκληρους μήνες τους οποίους υπηρέτησε το 1977. Δηλαδή υπηρέτησε  συνολικό διάστημα 6 μηνών και αυτό τμηματικά, δεδομένων των δυσκολιών  που  ενέχει το εγχείρημα της θητείας "μία και έξω". Αλλά και ο άλλος υπερπατριώτης - αρχηγός του ΛΑΟΣ  Γιώργος Καρατζαφέρης,  με μεγάλη προηγούμενη καριέρα ως bodybuilder,  υπηρέτησε ως σμηνίτης στο Λεκανοπέδιο της Αττικής. Αξέχαστο προφανώς θα του μείνει το στάδιο της θητείας που υπηρέτησε στο γραφείο δημοσίων σχέσεων της Αεροπορίας, το οποίο βρίσκεται στην Αθήνα επί της οδού Πανεπιστημίου.
      Σκληρή θητεία υπηρέτησε το 2003 και ο πρόεδρος του Συνασπισμού Αλέξης Τσίπρας ως ναύτης στο ΓΕΝ με μέσον από το ΠΑΣΟΚ, ενώ ο νυν υπουργός Εθνικής Άμυνας Ευάγγελος Βενιζέλος, αφού εξαγόρασε 9 μήνες θητείας, φέρεται να υπηρέτησε το λοιπό διάστημα ως Ι3 (βοηθητικός) λόγω παχυσαρκίας. Τουλάχιστον όμως αυτός παρουσιάσθηκε στις ένοπλες δυνάμεις διότι λ.χ. ο Άκης Τσοχατζόπουλος, προφανώς  για λόγους αντίστασης κατά της δικτατορίας, δεν εμφανίσθηκε, με αποτέλεσμα το έτος 1968 να κηρυχθεί ανυπότακτος. Τελικώς, όπως αναφέρουν τα δημοσιεύματα του Τύπου, ο κ. Τσοχατζόπουλος  εξαγόρασε την στρατιωτική του θητεία το 1975 και αργότερα εμφανίσθηκε στις ένοπλες δυνάμεις από άλλη - καλύτερη θέση, δηλαδή ως υπουργός. Από την θέση αυτή είχε την ευκαιρία να προσφέρει μεγαλύτερες υπηρεσίες στην πατρίδα, να αποκτήσει περιουσία , να πραγματοποιήσει συμφέρουσες αγορές νεοκλασσικών κτηρίων  από  offshore εταιρείες και να πρωταγωνιστήσει στα διάφορα  σκάνδαλα επί των οποίων κατηγορείται σήμερα.
      Σύμφωνα με το άρ.4 παρ.6 του Συντάγματος του 1975, ήτοι του συντάγματος της μεταπολίτευσης, "κάθε Έλληνας που μπορεί να φέρει όπλα είναι υποχρεωμένος να συντελεί στην άμυνα της πατρίδας σύμφωνα με τους ορισμούς των νόμων". Με βάση την διάταξη αυτή οι Δημοκρατικοί πρότειναν την απαγόρευση της εκλογής προσώπου στην θέση του βουλευτή ή μέλους της κυβέρνησης εάν προηγουμένως δεν έχει εκπληρώσει τις στρατιωτικές του υποχρεώσεις ή δεν έχει νομίμως απαλλαγεί από αυτές. Επιπλέον, θεωρούν ότι επιβάλλεται η θέσπιση νομοθετικής διατάξεως σύμφωνα με την οποία κάθε υποψήφιος  βουλευτής να οφείλει να δηλώσει εγγράφως και με αποδεικτικά στοιχεία πού εργάσθηκε και κατά ποίον τρόπο εκπλήρωσε τις στρατιωτικές του υποχρεώσεις ώστε να κριθεί ο βίος του απο τον ελληνικό λαό.

Σχόλια

  1. Χαιρετε κ.Λυμπερη. Βρηκα τις πληρροφοριες που αναφερετε πολυ κατατοπιστικες. Μηπως ομως θα επρεπε να αναφερθειτε και στις στρατιωτικες θητειες των Σημιτη και Μητσοτακη προκειμενου ολοι μας να εχουμε μια σφαιρικη αξιολογηση τους τουλαχιστον σε αυτον τον τομεα;
    Με τιμη και ευχαριστω προσωπικα για τις πληροφοριες

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ευχαρίστως, εάν τις βρω αγαπητέ κύριε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Η ΣΑΝΙΔΑ ΤΟΥ ΚΑΡΝΕΑΔΟΥ

ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΤΗΣ Α΄ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΠΑΡΑΠΟΙΕΙ ΤΗΝ ΑΡΧΑΙΑ ΑΘΗΝΑΪΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

ΟΙ ΤΡΙΑΚΟΝΤΑ ΤΥΡΑΝΝΟΙ