ΟΙ ΚΡΥΦΟΙ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΙ ΤΑ ΠΡΟΦΑΝΗ ΨΕΥΔΗ ΚΑΙ ΤΑ ΕΝΟΧΑ ΜΥΣΤΙΚΑ ΤΩΝ ΕΚΠΡΟΣΩΠΩΝ ΤΟΥ ΛΑΟΥ

   Περί τα τέλη του 2011 ο Έλληνας βουλευτής του ελβετικού κοινοβουλίου  Ιωσήφ Ζησιάδης είχε δηλώσει ότι η συμφωνία της Ελλάδας με την Ελβετία για τη φορολόγηση των εκεί ελληνικών καταθέσεων καθυστερεί σκοπίμως διότι υπάρχουν πολλοί βουλευτές οι οποίοι διατηρούν μεγάλους λογαριασμούς σε ελβετικές τράπεζες.
  Προκειμένου να καθησυχάσει κάπως την λαϊκή οργή μετά από αυτές τις αποκαλύψεις, ο τότε Πρόεδρος της Βουλής κ. Πετσάλνικος είχε δηλώσει ότι η Βουλή θα καλέσει τον κ. Ζησιάδη να δώσει περαιτέρω εξηγήσεις. Στην συνέχεια όμως, αντί  να κληθεί ο κ. Ζησιάδης, προτιμήθηκε να αναλάβει την έρευνα η επιτροπή της βουλής η οποία ως γνωστόν ερευνά με μεγάλη επιτυχία και διαφάνεια σύμφωνα και με τους ορισμούς του Συντάγματος τα οικονομικά των βουλευτών και των κομμάτων.
  Όπως ήταν επόμενο, η υπόθεση έκτοτε έλαβε χαρακτήρα φαρσοκωμωδίας. Όταν ζητήθηκε η συνδρομή των ιδίων των βουλευτών ώστε να συναινέσουν σε άρση του τραπεζικού απορρήτου τους, αρχικώς την αποδέχθηκαν ελάχιστοι, ενώ οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας αρνήθηκαν στο σύνολό τους με την δικαιολογία ότι θα καταρρακωνόταν το κύρος της χώρας.
     Αλλά και όσον αφορά αυτούς που συναίνεσαν, αντί να προηγηθεί συνεννόηση με την ελβετική κυβέρνηση και αποστολή σχετικών αιτημάτων προς κάθε ελβετική τράπεζα ξεχωριστά και σύμφωνα με το ελβετικό δίκαιο, απεστάλη μία πρόχειρη και γενική αίτηση συνοδευόμενη από  σχετικές εξουσιοδοτήσεις , η οποία δεν απευθυνόταν προς κάθε τράπεζα ξεχωριστά , αλλά προς το Υπουργείο Εξωτερικών της Ελβετίας προκειμένου να διαβιβαστεί στην Ένωση Ελβετών Τραπεζιτών,  η οποία ήταν αναρμόδια!
     Ακολούθως η Ένωση Ελβετών Τραπεζιτών απέρριψε το αίτημα της Βουλής να ανοίξουν οι όποιοι λογαριασμοί Ελλήνων βουλευτών στην Ελβετία με την αιτιολογία ότι « δεν είναι πολιτική της Ένωσης Ελβετών Τραπεζιτών να προωθεί αιτήσεις με τέτοιο γενικό περιεχόμενο στο σύνολο των μελών της και ότι τα μέλη του Κοινοβουλίου, μπορούν να απευθυνθούν απευθείας στις τράπεζές τους σε περίπτωση που διατηρούν λογαριασμό στην Ελβετία." Πρόσθεσαν επίσης ότι "οι ελβετικές τράπεζες ωστόσο, δεν είναι υποχρεωμένες να εκδώσουν διαβεβαιώσεις πως ένα συγκεκριμένο πρόσωπο δεν διατηρεί λογαριασμό σ' αυτές" και "μάλιστα, η πολιτική ορισμένων τραπεζών, ενδεχομένως είναι να μην εκδίδουν τέτοιες αρνητικές διαβεβαιώσεις».
   Οι παραπάνω απαντήσεις παρασχέθηκαν με e-mail της 25ης Απριλίου και 11ης Μαΐου 2012, αλλά η Βουλή απέκρυψε από τους πολίτες την ύπαρξή τους μέχρι σήμερα.
     Περιττό δε να αναφερθεί ότι η Βουλή δεν προέβη σε καμία άλλη ενέργεια ούτε βεβαίως επιχείρησε να άρει με οποιονδήποτε τρόπο τα νομικά κωλύματα.
     Άλλωστε δεν είχαν χρόνο. Μετά τις εκλογές έπρεπε να διορίσουν τους συγγενείς τους στο στρατό των "συμβούλων " τους. 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Η ΣΑΝΙΔΑ ΤΟΥ ΚΑΡΝΕΑΔΟΥ

Οι παράγοντες που διαμόρφωσαν την πολιτειακή οργάνωση και τα Συντάγματα ...

ΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΤΗΣ 21ΗΣ ΜΑΪΟΥ 2023