ΤΟ ΤΣΙΜΠΗΜΑ ΤΗΣ ΣΦΗΚΑΣ

"Δυστυχώς ανάμεσά μας μερικοί χωρίς κεντρί,
 κάθονται όμοιοι με κηφήνες. Άνεργοι, ξεκούραστοι
 τρων τους φόρους μας, που ιδρώτας χρειάζεται να μαζευτούν.
Μα ο μεγάλος πόνος είναι το μισθό να μας ρουφούν 
κάποιοι που γι' αυτόν τον τόπο δεν στρατεύτηκαν ποτέ, 
χέρια αρόζιαστα, που λόγχη δεν αγγίξανε ή κουπί.
Με δυο λόγια να η δική μας γνώμη ποια είναι: Όποιος  κεντρί
Αθηναίος δεν έχει βγάλει, να μην παίρνει τριώβολο."
(Αριστοφάνη,  Σφήκες, χορός, μετάφραση: Θ. Σταύρου) 
 
    Οι Σφήκες χρονολογούνται στο 422 π.Χ.. Σφήκες είναι οι δικαστές. Ανάμεσά τους ο Φιλοκλέων, ο οποίος είχε εθιστεί να δικάζει και να τιμωρεί. Νόμιζε ότι ασκούσε εξουσία, και αμειβόταν πλουσιοπάροχα,  αλλά ο υιός του Βδελυκλέων τον έκανε να συνειδητοποιήσει ότι ήταν θύμα των δημαγωγών που έδιναν στους δικαστές τα ψίχουλα και εισέπρατταν εκείνοι την μερίδα του λέοντος.      
   Στην Ελλάδα της μεταπολίτευσης η δικαστική εξουσία ουδέποτε όρθωσε το ανάστημά της. Αρκείτο  να εισπράττει αυξημένους μισθούς και δεν ασχολήθηκε ποτέ με την κάθαρση του δημόσιου βίου από τα τρωκτικά που πλούτιζαν σε βάρος της χώρας. Βεβαίως, δεν μπορούσε να αγγίξει και τους πιο υψηλά ιστάμενους, διότι το Σύνταγμα απαγορεύει την δίωξη των βουλευτών και των μελών της κυβέρνησης χωρίς την άδεια της βουλής. Έτσι επαναπαύτηκε και , πέραν των μισθών, ουδέποτε διεκδίκησε περισσότερα.
    Σήμερα όμως, ακόμη και οι μισθοί περικόπτονται. Και οι δικαστές ζητούν την αξιοπρέπειά τους. Ταυτόχρονα ο Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου ανακάλυψε ότι εδώ και μήνες ο ΣΔΟΕ ελέγχει 32 πολιτικά πρόσωπα για παράνομο πλουτισμό και ζήτησε τους σχετικούς φακέλους. Ο Σαμαράς έδωσε εντολή να δοθούν οι φάκελοι, κάποια ΜΜΕ άρχισαν να αναφέρουν συγκεκριμένα ονόματα  που όπως λένε ότι ήταν γνωστά για την δράση τους , αλλά ήδη από πηγές του ΣΔΟΕ , το οποίο δεν είναι τίποτε άλλο παρά μία υπηρεσία του δημοσίου υπαγόμενη στην εκτελεστική εξουσία, άρχισε να διαδίδεται ότι στοιχεία εναντίον πολιτικών δεν υπάρχουν!
     Αύριο ο Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου θα περιμένει στο γραφείο του τους φακέλους του ΣΔΟΕ. Κατόπιν, εάν αυτοί οι φάκελοι περιλαμβάνουν στοιχεία για βουλευτές , υπουργούς ή πρωθυπουργούς, θα πρέπει να ζητήσει την άδεια της βουλής για να ασκηθεί ποινική δίωξη.
     Η σφήκα απειλεί αλλά δεν τσιμπάει πάντοτε. Αλλά και να τσιμπήσει , πόσο επικίνδυνο άραγε είναι το κεντρί της;

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Η ΣΑΝΙΔΑ ΤΟΥ ΚΑΡΝΕΑΔΟΥ

Οι παράγοντες που διαμόρφωσαν την πολιτειακή οργάνωση και τα Συντάγματα ...

ΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΤΗΣ 21ΗΣ ΜΑΪΟΥ 2023