ΟΙ ΡΩΜΑΙΟΙ ΚΑΙ ΟΙ ΤΑΡΑΝΤΙΝΟΙ

  "Γελάτε έως έξεστιν υμίν, άνδρες Ταραντίνοι, γελάτε. Πολύν γαρ τον μετά ταύτα χρόνον κλαύσετε!"
  
  Η πόλη του Τάραντα υπήρξε σπουδαία αποικία των Ελλήνων στην κάτω Ιταλία. Αλλά στις αρχές του 3ου αι. π.Χ περιήλθε σε πολιτική και ηθική εξαχρείωση.
 Από την άλλη πλευρά, οι Ρωμαίοι, οι οποίοι ήταν άριστα οργανωμένοι, αφού υπέταξαν τους γειτονικούς λαούς, στράφηκαν προς τον νότο και εμφανίζονταν ως προστάτες των ελληνικών πόλεων της κάτω Ιταλίας. Μεταξύ των πόλεων που ζήτησαν την προστασία των Ρωμαίων ήσαν και οι γειτονικοί προς τον Τάραντα Θούριοι, οι οποίοι αποδέχθηκαν την ύπαρξη ρωμαϊκής ναυτικής βάσης εντός του κόλπου του Τάραντα. 
 Οι Ταραντίνοι αντέδρασαν, κατέλαβαν τους Θουρίους, εγκατέστησαν δημοκρατικό πολίτευμα, δήμευσαν τις περιουσίες των πλουσίων και έδιωξαν τον ρωμαϊκό στόλο.
  Οι Ρωμαίοι αντέδρασαν αμέσως στέλνοντας πρέσβεις στον Τάραντα για να απαιτήσουν την επάνοδο των αριστοκρατικών, την απόδοση των δημευθέντων περιουσιών τους και την παράδοση των Ταραντίνων που θεωρούνταν υπαίτιοι της "εκτροπής".
 Όταν εμφανίστηκαν οι Ρωμαίοι πρέσβεις ενώπιον της εκκλησίας του δήμου του Τάραντα, οι Ταραντίνοι που είχαν υπερεκτιμήσει τις δυνάμεις τους, τους ενέπαιξαν για την ελληνική προφορά τους, τους αποκάλεσαν βαρβάρους και τους έδιωξαν κακήν κακώς. Μάλιστα κάποιος δεν δίστασε να  πετάξει ακαθαρσίες στα ρούχα του πρέσβη. Τότε, ενώ οι Ταραντίνοι γελούσαν με ικανοποίηση, ο Ρωμαίος πρέσβης φώναξε: "Γελάτε τώρα που μπορείτε Ταραντίνοι , διότι σε λίγο καιρό θα κλάψετε πολύ."
    Αμέσως μόλις απήλθαν οι πρέσβεις, το 281 π.Χ., οι Ρωμαίοι απέστειλαν φοβερό στρατό εναντίον του Τάραντα. Οι Ταραντίνοι προσέτρεξαν με αγωνία στην βοήθεια του βασιλιά Πύρρου της Ηπείρου. Αλλά ούτε αυτός μπόρεσε τελικώς να τους σώσει. Υποτάχθηκαν με τον πιο σκληρό τρόπο στους βαρβάρους.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Η ΣΑΝΙΔΑ ΤΟΥ ΚΑΡΝΕΑΔΟΥ

Οι παράγοντες που διαμόρφωσαν την πολιτειακή οργάνωση και τα Συντάγματα ...

ΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΤΗΣ 21ΗΣ ΜΑΪΟΥ 2023