ΟΙ 15 ΘΕΣΕΙΣ ΤΗΣ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑΣ ΓΙΑ ΡΙΖΙΚΗ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ

  Αποτελεί πόρισμα της κοινής λογικής η διαπίστωση ότι η κρίση δεν πρόκειται να παρέλθει πραγματικά, όσα χρόνια και εάν περάσουν και όσα μέτρα και εάν ληφθούν, εάν δεν θεραπευθούν οι αιτίες εξαιτίας των οποίων η χώρα οδηγήθηκε στην χρεωκοπία και στα μνημόνια.  Πραγματική δε αιτία της καταστροφής δεν είναι άλλη από το τριτοκοσμικό πολιτικό σύστημα της χώρας το οποίο, στηριζόμενο σε διάτρητους θεσμούς που του επιτρέπουν να λειτουργεί ανεξέλεγκτα σε βάρος της κοινωνίας, σκόρπισε και λήστεψε το δημόσιο χρήμα μέσα από πελατειακό κράτος, διαφθορά και διαπλοκή, προκειμένου να διατηρήσει το ίδιο την εξουσία και να πλουτίζουν οι ευννοούμενοί του.
   Το πολιτικό σύστημα, τα κόμματα της εξουσίας, τα συστημικά μμε και οι εκδότες- εργολάβοι δεν επιθυμούν βεβαίως να ανοίξει καμία απολύτως συζήτηση για θεσμικές αλλαγές προς την κατεύθυνση της αναμόρφωσής τους. Όπως αποδεικνύεται μέχρι στιγμής και στην παρούσα προεκλογική περίοδο, παλαιά και νέα κόμματα, ακόμη και εκείνοι που υποστηρίζουν ότι βρίσκονται απέναντι στο παλαιό πολιτικό σύστημα, αποφεύγουν να συζητήσουν οποιαδήποτε θεσμική αλλαγή και εμπαίζουν τους πολίτες με υποσχέσεις για ανάπτυξη. Αλλά ακόμη και εάν ερχόταν κάποια στιγμή η ανάπτυξη, ακόμη και εάν μας χάριζαν το χρέος, χωρίς θεσμικές αλλαγές το χρήμα θα κατέληγε πάλι στο βαρέλι δίχως πάτο του σάπιου πολιτικού συστήματος και θα εξαφανιζόταν σε μίζες, διορισμούς, ρουσφέτια και διαπλοκή, αφήνοντας την χώρα στα ίδια χάλια.
  Η κίνηση πολιτών με την επωνυμία "ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΓΙΑ ΡΙΖΙΚΗ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ"  έχει προτείνει 15 μεγάλες θεσμικές αλλαγές για να αλλάξει το πολιτικό σύστημα: 
   1. Αλλαγή πολιτεύματος από προεδρευομένη σε προεδρική δημοκρατία, ώστε να έχουμε χωριστές εκλογές για ανάδειξη της Βουλής και χωριστές για ανάδειξη κυβέρνησης. Με αυτόν τον τρόπο, αφενός η νομοθετική εξουσία θα αποκτήσει το κύρος του νομοθέτη που της αρμόζει και , αφετέρου, η εκτελεστική εξουσία θα απελευθερωθεί από την ψήφο εμπιστοσύνης της βουλής και θα υπάρχει κυβερνητική σταθερότητα.  
     2. Καθιέρωση της δυνατότητας των πολιτών να προκαλούν δημοψηφίσματα με συλλογή ενός απαιτούμενου αριθμού υπογραφών (λ.χ. 100.000) τόσο για την ψήφιση ή κατάργηση νόμου, όσο και για την αλλαγή του Συντάγματος καθώς επίσης και να καταθέτουν προτάσεις νόμου τις οποίες η βουλή θα είναι υποχρεωμένη να συζητήσει. Με αυτόν τον τρόπο οι πολίτες θα καταστούν υπεύθυνοι, θα πραγματωθεί η λαϊκή κυριαρχία και η κοινωνία θα μπορεί να επέμβει η ίδια σε κάθε περίπτωση που οι αντιπρόσωποί της αντί να λειτουργούν εν ονόματι των συμφερόντων της εξυπηρετούν πελατειακά ή άλλα συμφέροντα σε βάρος της κοινωνίας
    3. Ασυμβίβαστο βουλευτή - μέλους κυβέρνησης , ώστε να πάψουν οι βουλευτές να λειτουργούν ως υποτελείς της κυβέρνησης προκειμένου να λάβουν κάποιο υπουργείο και να αρχίσουν τα ρουσφέτια και να ασχοληθούν με το ιερό καθήκον του νομοθέτη .
    4. Σταθερή θητεία για κυβέρνηση ώστε να πάψουν οι εκλογές για μικροκομματικούς λόγους.
   5.Όχι περισσότερες από δύο θητείες για όλα τα αξιώματα, ώστε να πάψει το φαινόμενο των διαπλεκόμενων "επαγγελματιών της πολιτικής".
  6. Κατάργηση κάθε προνομίου των βουλευτών. Κάθε ένας εξ αυτών στοιχίζει ετησίως στο κράτος 280.000 ευρώ, ενώ δημιουργούν και πελατειακό κράτος διότι διορίζουν συμβούλους - κομματικούς στρατούς.
   7. Κατάργηση της ασυλίας των βουλευτών  και υπαγωγή τους στην δικαιοσύνη όπως κάθε πολίτης, ώστε να παύσει η ατιμωρισία και όποιος διαπράττει ποινικά αδικήματα να τιμωρείται.
  8. Κατάργηση των διατάξεων περί ευθύνης υπουργών και υπαγωγή όλων όσοι μετέχουν σε κυβερνήσεις στην δικαιοσύνη όπως κάθε πολίτης, ώστε εκείνοι που διαχειρίζονται το δημόσιο χρήμα να μην αποφεύγουν σκανδαλωδώς την κρίση της δικαιοσύνης.
   9. Κατάργηση της διάταξης του Συντάγματος που προβλέπει ότι η ηγεσία των ανωτάτων δικαστηρίων και της εισαγγελίας του Αρείου πάγου ορίζεται από την κυβέρνηση, έτσι η ώστε η δικαιοσύνη να καταστεί πραγματικά ανεξάρτητη και να μην υπάρχει κίνδυνος να μετατραπεί σε υποχείριο καμίας κυβέρνησης. 
 10. Ίδρυση ανεξάρτητου Συνταγματικού Δικαστηρίου με μέλη επιλεγένα με τρόπο που εγγυάται την ανεξαρτησία τους από δικηγόρους και τακτικούς δικαστές το οποίο θα ελέγχει την αντισυνταγματικότητα των νόμων κατά το πρότυπο της Γερμανίας , και της Ιταλίας .
 11. Ενίσχυση του θεσμού των ενόρκων, οριζομένων με κλήρωση, με πρόβλεψη αμοιβής τους ανάλογης των τακτικών δικαστών, οι οποίοι, μεταξύ άλλων θα δικάζουν και  εγκλήματα δικαστών, δικηγόρων κλπ ώστε και η δικαιοσύνη να μην καταστεί κράτος εν κράτει.
 12.  Αυστηρός δημόσιος έλεγχος των οικονομικών των κομμάτων και όσων διαχειρίζονται το δημόσιο χρήμα αποκλειστικά από την δικαιοσύνη , χωρίς κανένα  απολύτως απόρρητο, ώστε να πάψει το πάρτι σε βάρος του δημοσίου χρήματος. 
13. Πλήρης λογοδοσία όσων ασκούν δημόσιο αξίωμα, ώστε κάθε ένας ο οποίος αναλαμβάνει δημόσιο αξίωμα να δίνει λόγο στην κοινωνία για τα πεπραγμένα του.
14. Καθιέρωση θεσμών εσωκομματικής δημοκρατίας (καταστατικό, δημοκρατική ανάδειξη εκπροσώπων , επιλογή προγράμματος από τα μέλη, εσωκομματικά δημοψηφίσματα κλπ) ώστε να πάψουν επιτέλους τα κόμματα τριτοκοσμικού τύπου.
15. Αυστηρός έλεγχος των μμε ώστε να μην λειτουργεί κανένα μμε χωρίς νόμιμη άδεια και να αφαιρείται η άδεια λειτουργίας για χρέη προς το δημόσιο.

Σχόλια

  1. Γενικά συμφωνώ. Εχω όμως μερικές παρατηρήσεις (καλόπιστες).

    1. Το Νο: 4 πρέπει να ανδιατυπωθεί διότι είναι αυτονόητη η σταθερή θητεία όταν εκλέγονται χωριστά Βουλή και Κυβέρνηση. π.χ. κάθε 4 χρόνια την πρώτη Τρίτη μετά την 1η του μηνός Νοεμβρίου, όπως συμβαίνει στις ΗΠΑ. Εμείς φυσικά θα ορίσουμ τη δική μας ημερομηνία. Σε δύο χρόνια θα γίνεται η εκλογή της κυβέρνησης με τετραετή θητεία και αυτή. καταργώντας την δεδηλωμένη καταργείς και την διαπλοκή.
    2. Το Νο: 6. Τα προνόμια των βουλευτών πρέπει να έχουν σχέση με το λειτούργημα και όχι με την προσωπικό βόλεμά τους.
    3. Το Νο: 14 καλύτερα να το κρίνει ο λαός κάθε φορά με τις εκλογές και όχι με το σύνταγμα!
    4. Το Νο: 15. Δεν πρέπει να υπάρχει ειδική άδεια για κανέναν επαγγελματία να ασκεί το επάγγελμα. Να τηρούνται όμως αυστηρά οι νομοί.
    5. Επιπλέον, εκτός από την ανεξαρτησία των τριών εξουσιών (που σήμρα δεν υπάρχει) θα έβλεπα και σταδιακά την ανεξαρτησία της 4ης εξουσίας θεσμοθετημένης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Η ΣΑΝΙΔΑ ΤΟΥ ΚΑΡΝΕΑΔΟΥ

Οι παράγοντες που διαμόρφωσαν την πολιτειακή οργάνωση και τα Συντάγματα ...

ΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΤΗΣ 21ΗΣ ΜΑΪΟΥ 2023