ΟΙ ΑΡΧΑΙΟΙ ΚΑΙ ΟΙ ΣΥΓΧΡΟΝΟΙ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ

    Οι Ολυμπιακοί αγώνες ήταν αγώνες που τελούνταν κάθε τέσσερα έτη στην Ολυμπία προς τιμήν του Διός.
   Πρώτος ολυμπιονίκης ο οποίος μνημονεύεται είναι ο Κόροιβος από την Ηλεία που νίκησε στο αγώνισμα του σταδίου το 776 π.Χ. Ωστόσο, είναι μάλλον βέβαιο ότι αγώνες προς τιμήν του Διός στην συγκεκριμένη πόλη άρχισαν να διεξάγωνται τουλάχιστον 500 έτη νωρίτερα. 
  Αρχικώς φαίνεται ότι τελείτο μόνον ένας αγώνας, το στάδιο ή δρόμος (190 μέτρα). Ωστόσο, με την πάροδο του χρόνου προστέθηκαν πολλά αγωνίσματα, όπως ο δίαυλος (δρόμος 2 σταδίων), ο δόλιχος (δρόμος 24 σταδίων), η πάλη, το πένταθλο (άλμα, δίσκος, δρόμος ακοντισμός και πάλη), η πυγμαχία, το παγκράτιο, ιππικοί αγώνες, οπλιτοδρομία, αρματοδρομίες κλπ.
  Οι αρχαίοι Ολυμπιακοί αγώνες (Ολύμπια) των κλασικών χρόνων ήταν οι αγώνες της ευγενούς άμιλλας και της συναδέλφωσης. Διεξάγονταν μεταξύ των Ελλήνων και λάμβαναν μέρος σε αυτούς Έλληνες από όλο τον κόσμο. Είχαν δε τόση σημασία, ώστε το μεταξύ τους διάστημα (Ολυμπιάδα) χρησιμοποιήθηκε ως βάση του χρονολογικού συστήματος των αρχαίων, ενώ οι ιστορικοί συγγραφείς προκειμένου να προσδιορίσουν χρονικά κάποιο γεγονός το συνδυάζουν με τα στοιχεία του επώνυμου άρχοντα της Αθήνας, του εφόρου της Σπάρτης και του νικητή των Ολυμπιακών Αγώνων. Στους Ολυμπιονίκες, οι οποίοι λάμβαναν ως έπαθλο κλαδί από την "καλλιστέφανον ελαίαν", τον κότινο, αλλά και σημαντικά βραβεία σε είδος ή σε χρήμα, επιφυλασσόνταν μεγάλες τιμές. Εξάλλου, κατά την διάρκεια των Ολυμπιακών (αλλά και άλλων) αγώνων τηρείτο εκεχειρία, η οποία παραβιάσθηκε μόνο μία φορά στα τραγικά γεγονότα του 364 π.Χ., όταν οι Ηλείοι, οι οποίοι είχαν απωλέσει την κυριαρχία της Ολυμπίας από τους Αρκάδες, εισέβαλαν στο ιερό και ακολούθησε σφοδρή σύρραξη. 
    Οι αρχαίοι Ολυμπιακοί αγώνες διατηρήθηκαν και μετά τους κλασικούς χρόνους , όχι μόνο στην ελληνιστική  αλλά και στην ρωμαϊκή περίοδο, όπου εκφυλίστηκαν από τον επαγγελματισμό των αθλητών και τις παραβιάσεις του ευ αγωνίζεσθαι. Τελικώς καταργήθηκαν το 394 μ.Χ.
     Επί πολλούς αιώνες υπήρξε σιωπή. Το 19ο αιώνα όμως οι Ολυμπιακοί αγώνες αναβίωσαν χάρη στο όραμα του Γάλλου εκπαιδευτικού βαρώνου Πιερ ντε Κουμπερτέν, ο οποίος ανακοίνωσε την ιδέα του το 1892 στο Συνέδριο της Ένωσης Αθλητικών Σωματείων της Γαλλίας και εν συνεχεία σε διεθνές αθλητικό συνέδριο τον Ιούνιο 1894, όπου έλαβε την συμπαράσταση του Έλληνα Δημητρίου Βικέλα και του Αμερικανού καθηγητή Ουίλλιαμ Σλόαν. Τελικώς, αποφασίστηκε η αναβίωσή τους και η διεξαγωγή των πρώτων σύγχρονων Ολυμπιακών αγώνων στην Ελλάδα το 1896.  Πρώτος Πρόεδρος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής (ΔΟΕ) ανέλαβε ο Δημήτριος Βικέλας, ενώ ο επίσημος ύμνος των Ολυμπιακών αγώνων γράφτηκε από τον Κωστή Παλαμά και μελοποιήθηκε από τον Κερκυραίο μουσουργό Σπυρίδωνα Σαμαρά. Έκτοτε διεξάγονται κάθε τέσσερα έτη, με εξαίρεση των αγώνες του 1916, του 1940 και του 1944 που δεν διεξήχθησαν λόγω των παγκοσμίων πολέμων. Οι αγώνες έχουν τεράστια παγκόσμια απήχηση και εμπορική αξία. Αλλά το όραμα του Ντε Κουμπερτέν να αναβιώσει μαζί με τους αγώνες και το αρχαίο πνεύμα τους παραμένει ακόμη ανεκπλήρωτο.
   Ο Παλαμάς καλεί με τους στίχους του ύμνου το αρχαίο πνεύμα να φανερωθεί και να αστράψει και πάλι:   
        "Αρχαίο Πνεύμ' αθάνατο, αγνέ πατέρα
         του ωραίου , του μεγάλου και τ' αληθινού, 
         κατέβα, φανερώσου κι άστραψ' εδώ πέρα 
         στην δόξα της δικής σου γης και του ουρανού..." 
  Οι στίχοι του Κωστή Παλαμά, μελοποιημένοι από τον Σπυρίδωνα Σαμαρά ακούγονται σε όλους τους Ολυμπιακούς Αγώνες και θα ακουστούν και στις τελετές έναρξης και λήξης των 30ων σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων που ξεκινούν σήμερα στο Λονδίνο. 
   Στις 21 Ιουλίου 2012, ενόψει των επικείμενων Ολυμπιακών Αγώνων διοργανώθηκε στο Λονδίνο μαραθώνιος ανάγνωσης των ομηρικών επών, ενώ και ο Δήμαρχος του Λονδίνου, προ ημερών, υποδέχθηκε του καλεσμένους του  διαβάζοντας αρχαίο ελληνικό κείμενο.
   Δυστυχώς όμως το αρχαίο πνεύμα δεν κατοικεί πια εδώ. Και παρόλες της επικλήσεις του αρνείται να κατέβει και να φανερωθεί σε εκείνους που το διαστρέβλωσαν. 
     
  
    
    

Σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Η ΣΑΝΙΔΑ ΤΟΥ ΚΑΡΝΕΑΔΟΥ

Οι παράγοντες που διαμόρφωσαν την πολιτειακή οργάνωση και τα Συντάγματα ...

ΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΤΗΣ 21ΗΣ ΜΑΪΟΥ 2023