Η ΜΕΓΑΛΗ ΜΕΖΟΥΡΑ ΤΟΥ ΕΥΑΓΓΕΛΟΥ ΚΑΛΟΥΣΗ Η ΜΙΚΡΗ ΜΕΖΟΥΡΑ ΤΗΣ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ ΚΑΙ Η ΠΟΡΕΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΠΑΡΑΔΙΚΑΣΤΙΚΟ ΚΥΚΛΩΜΑ ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΔΙΚΗΓΟΡΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ

    Ο Ευάγγελος Καλούσης, πριν αποπεμφθεί από το δικαστικό σώμα ήταν γνωστός ως "ο δικαστής με τη μεζούρα» , μετά τις καταθέσεις μαρτύρων κατηγορίας που τον ήθελαν να έχει αδυναμία στις ψηλές γυναίκες τις οποίες αντιμετώπιζε με ευνοική μεταχείριση εάν βρίσκονταν στη θέση της κατηγορουμένης. Εάν όμως η μεζούρα του Καλούση ήταν μεγάλη, η μεζούρα του συστήματος ποινικής δικαιοσύνης για τον ίδιο μίκραινε όσο ανέβαιναν οι βαθμοί δικαιοδοσίας της.
    Ο δικαστής Ευάγγελος Καλούσης είχε καταδικαστεί πρωτοδίκως τον Ιούλιο του 2008 από το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων σε κάθειρξη είκοσι ετών και δύο μηνών χωρίς αναστολή για την συμμετοχή του στο παραδικαστικό κύκλωμα και ειδικότερα για διάπραξη των εγκλημάτων της παθητικής δωροδοκίας, της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομη δραστηριότητα,  της απόπειρας εκβίασης, της παράβασης καθήκοντος, της κατάχρησης εξουσίας και της ηθική αυτουργία σε αυτήν και της αποσιώπησης λόγου εξαίρεσης. Ωστόσο, το πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων  το οποίο δίκασε σε δεύτερο βαθμό έκρινε προφανώς ότι η ποινή που του επιβλήθηκε ήταν πολύ αυστηρή και την μείωσε σε κάθειρξη 12 ετών.
    Στην συνέχεια, ο κ. Καλούσης φαίνεται ότι βρήκε εργασία εντός της φυλακής , με αποτέλεσμα κάθε ημέρα απασχόλησης να υπολογίζεται ευεργετικά ως δύο ημέρες εκτιόμενης ποινής. Έτσι, πλασματικά και  αφού άθροισε στην εκτιθείσα ποινή και τον χρόνο προσωρινής κρατήσεώς του, τον Φεβρουάριο 2012, εμφανιζόταν να έχει εκτίσει τα 3/5 της ποινής του και αφέθηκε ελεύθερος δυνάμει της διάταξης του άρ. 105 ΠΚ, η οποία παρέχει σχετική ευχέρεια απόλυσης του κρατουμένου, εφόσον κρίνεται ότι η συνέχιση της ποινής του δεν είναι αναγκαία για να αποτραπεί από την τέλεση νέων αξιοποίνων πράξεων.
  Όταν ο Καλούσης εξήλθε της φυλακής δεν μπορούσε να ασκήσει το παλιό επάγγελμα και φαίνεται ότι αποφάσισε να μεταπηδήσει από το παραδικαστικό κύκλωμα στο παραδικηγορικό επάγγελμα. Έτσι, ίδρυσε μόρφωμα ονομαζόμενο "νομική εταιρία" . 
   Ύστερα από μήνυση του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, συνελήφθη μαζί με άλλα δυο άτομα γιατί είχε ιδρύσει παράνομα, όπως καταγγέλλει ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών, δικηγορική εταιρεία και όλοι μαζί αντιμετωπίζουν κατηγορίες για τα αδικήματα της αντιποίησης της άσκησης δικηγορίας και της άμεσης συνέργειας σε αυτή. 
    Κατόπιν, αφέθηκε και πάλι ελεύθερος προκειμένου να διαξαχθεί απερίσπαστα η προανάκριση εκ μέρους της δικαιοσύνης. Χθες συζητήθηκε και αίτηση ασαφαλιστικών μέτρων την οποία κατέθεσε εναντίον του ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών όπου παρενέβησαν εναντίον του πλείστοι Δικηγορικοί Σύλλογοι της χώρας. Η απόφαση αναμένεται.

Σχόλια

  1. Δεν υπάρχει τίποτα.Ισως θα πρεπει να γυρίσουμε στα λαικά δικαστήρια.Οι πολίτες να απονέμουν δικαιοσύνη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αγαπητέ Νίκο, εάν διαβάσεις την πρόταση της ομάδας νέου Συντάγματος κια συγκεκριμένα το άρ.97 στην δημόσια διαβούλευση (www.neosyntagma.net)θα διαπιστώσεις ότι προτείνουμε αυτό που αναφέρεις και εσύ ότι τα εγκλήματα δικαστών και δικηγόρων να εκδικάζονται από αμιγή ορκωτά δικαστήρια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Η ΣΑΝΙΔΑ ΤΟΥ ΚΑΡΝΕΑΔΟΥ

Οι παράγοντες που διαμόρφωσαν την πολιτειακή οργάνωση και τα Συντάγματα ...

ΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΤΗΣ 21ΗΣ ΜΑΪΟΥ 2023