ΟI ΕΘΝΙΚΟI ΕΥΕΡΓΕΤΕΣ ΣΤΕΡΓΙΟΣ ΔΟΥΜΠΑΣ ΚΑΙ ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΔΟΥΜΠΑΣ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥΣ ΣΤΗΝ ΑΝΕΓΕΡΣΗ ΤΟΥ ΜΕΓΑΡΟΥ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΤΗΣ ΒΙΕΝΝΗΣ

  Ο Στέργιος Δούμπας, ο οποίος γεννήθηκε στην Δυτική Μακεδονία το 1794 και απεβίωσε στην Βιέννη το 1870, υπήρξε εθνικός ευεργέτης. Η οικογἐνειά του ήταν εγκατεστημένη στην Μοσχόπολη της Β. Ηπείρου. Από εκεί, ο πατέρας του Μιχαήλ, ο οποίος ήταν αργυροχόος, το 1817 τον βοήθησε να φύγει για την Βιέννη μαζί τους αδελφούς του Θεόδωρο και Νικόλαο.
   Στην Βιέννη ο Στέργιος Δούμπας,  ξεκινώντας αρχικά ως απλός υπηρέτης σε εμπορικό κατάστημα, δεν άργησε να στραφεί στο εμπόριο του βάμβακος και σύντομα να μορφωθεί και να πλουτίσει. Αλλά όταν ξέσπασε η ελληνική επανάσταση προσέφερε σχεδόν όλη την περιουσία του στον αγώνα. Παρόλα αυτά κατάφερε και πάλι, όχι μόνο να αναδημιουργηθεί  οικονομικά, αλλά και να ανέλθει και κοινωνικά λαμβάνοντας τον τίτλο του Βαρόνου. Μετά το 1833 προσέφερε σημαντικές δωρεές σε ελληνικά σχολεία και στο ελληνικό Πανεπιστήμιο.
    Ο Νικόλαος Δούμπας, ο οποίος γεννήθηκε στην Βιέννη το 1830, ήταν υιός του Στεργίου Δούμπα και της Μαρίας Κούρτη. Ο Νικόλαος Δούμπας, έμπορος και αυτός, υπήρξε επίσης προσωπικότητα με πολιτική δράση και σημαντικές αγαθοεργίες. Κυρίως όμως υπήρξε ένας μεγάλος φιλότεχνος. Το παλάτι της οικογένειας Δούμπα στην Ριγκστράσσε της Βιέννης ήταν τόπος συνάντησης του καλλιτεχνικού και πνευματικού κόσμου της αυτοκρατορίας, ενώ στην εξοχική του κατοικία ο Στράους, προσωπικός φίλος του Δούμπα, συνέθεσε τον "Γαλάζιο Δούναβη".
   Ο Νικόλαος Δούμπας συνέχισε ο έργο του πατέρα του προσφέροντας επιχορηγήσεις στα ελληνικά σχολεία Βλάστης και Σερρών και σημαντικές δωρεές στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Ταυτόχρονα συνεισέφερε σημαντικά ποσά για την ανέγερση αυστριακού κοινοβουλίου (το οποίο ομοιάζει με αρχαιοελληνικό , έχει έμπροσθεν την θεά Αθηνά και στο πλάι τον Μ. Αλέξανδρο με τον Βουκεφάλα), του Πανεπιστημίου, της Ακαδημίας των Τεχνών και του Δημαρχείου της Βιέννης καθώς και του καθεδρικού Ναού του Αγ. Στεφάνου της Βιέννης.
   Μεγαλύτερη όμως συμβολή του Νικολάου Δούμπα στην πόλη της Βιέννης και στον παγκόσμιο πολιτισμό, υπήρξε η ανέγερση με σχεδόν αποκλειστικά δική του συμβολή (και του πατρός του) του εκπληκτικής ομορφιάς Μεγάρου της "Εταιρείας των φίλων της Μουσικής" της Βιέννης ( Musikverein). Στο μέγαρο αυτό πραγματοποιείται κάθε Πρωτοχρονιά η περίφημη συναυλία της Φιλαρμονικής της Βιέννης, την οποία παρακολουθούν  και τηλεοπτικά εκατομμύρια τηλεθεατές από όλο τον κόσμο (και την Ελλάδα).
    Ο Νικόλαος Δούμπας απεβίωσε το 1900. Πέντε ημέρες μετά τον θάνατό του, ο Δήμος της Βιέννης αποφάσισε να μετονομάσει τον μεγάλο κεντρικό δρόμο μπροστά από το Musikverein σε Dumbastrasse.
    Στην Αθήνα, τα ονόματα του Στεργίου και του Νικολάου Δούμπα είναι χαραγμένα στην μαρμάρινη πλάκα των ευεργετών στα Προπύλαια του Πανεπιστημίου Αθηνών.
    
Πηγές: Πάπυρος - Λαρούς-  Μπριτάνικα, Ελευθερουδάκης, thulebooks.blogspot.gr
     
   

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Η ΣΑΝΙΔΑ ΤΟΥ ΚΑΡΝΕΑΔΟΥ

Οι παράγοντες που διαμόρφωσαν την πολιτειακή οργάνωση και τα Συντάγματα ...

ΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΤΗΣ 21ΗΣ ΜΑΪΟΥ 2023