ΔΙΑΚΡΙΣΗ ΤΩΝ ΕΞΟΥΣΙΩΝ Ή ΔΙΑΠΛΟΚΗ ΤΩΝ ΕΞΟΥΣΙΩΝ;

    Σύμφωνα με χθεσινά δημοσιεύματα του Τύπου, ο Γ.Γ, Δημοσίων Εσόδων απέστειλε εγκύκλιο προς τις Δ.Ο.Υ. με την οποία ζητεί να επανεκκαθαριστούν οι φορολογικές δηλώσεις της τελευταίας τριετίας όλων των εν ενεργεία δικαστών , καθώς και των συνταξιούχων δικαστών,  ώστε να ληφθεί υπόψη η φορολογική απαλλαγή του 25% των ακαθαρίστων αποδοχών τους και να φορολογηθούν μόνο για το υπόλοιπο 75%.
    Σύμφωνα με την εγκύκλιο αυτό θα συμβεί προκειμένου να συμμορφωθεί η διοίκηση με τις αριθ. 89/2013 και 6/2015 αποφάσεις  του λεγόμενου μισθοδικείου, δηλαδή του δικαστηρίου των άρ. 99 και 88 του Συντάγματος, αποτελούμενο από 4 ανώτατους δικαστές 3 καθηγητές νομικών σχολών των πανεπιστημίων της χώρας και 3 δικηγόρους  αρμόδιο να  κρίνει ζητήματα αποδοχών και συντάξεων  των δικαστών το οποίο επικαλούμενο την αρχή της διάκρισης των εξουσιών, την ισοτιμία των εξουσιών και την ανεξαρτησία της δικαιοσύνης έκρινε ότι θα πρέπει να ισχύσουν και για τους δικαστές τα προνόμια των βουλευτών και επομένως ο οφειλόμενος φόρος εισοδήματος δικαστικών λειτουργών που προσέφυγαν θα πρέπει να υπολογιστεί μετά την αφαίρεση ποσοστού 25% από τις ακαθάριστες αποδοχές τους (εν ενεργεία και συντάξιμων), ενόψει της εξίσωσης της – φοροαπαλλασσόμενης κατά το 25% - βουλευτικής αποζημιώσεως προς τις αποδοχές των ανωτάτων δικαστικών λειτουργών.
 Με βάση τις παραπάνω αποφάσεις και επικαλούμενη το γεγονός ότι οι δικαστές άρχισαν  να υποβάλουν σωρηδόν προς τις υπηρεσίες του Υπουργείου Οικονομικών αιτήσεις να τύχουν της ίδιας φορολογικής μεταχείρισης με εκείνους που προσέφυγαν και που δικαιώθηκαν από το Μισθοδικείο κατά τα παραπάνω, η κυβέρνηση σπεύδει τώρα να τους ικανοποιήσει όλους έστω και εάν δεν είχαν προσφύγει στο δικαστήριο προκειμένου όπως αναφέρει η εγκύκλιος να αποφευχθεί άσκοπη επιβάρυνση των δικαστηρίων και ταλαιπωρία των πολιτών,
  Και άλλες φορές στο παρελθόν οι δικαστές επικαλούμενοι την ανεξαρτησία της δικαιοσύνης επεδίωξαν μισθολογικά οφέλη. Αλλά και η πολιτική εξουσία επικαλείται την ανεξαρτησία της δικαιοσύνης κατά το δοκούν. Ουδείς όμως επικαλέσθηκε την ανάγκη ανεξαρτησίας της δικαιοσύνης για να ζητήσει να αλλάξει η διάταξη του Συντάγματος σύμφωνα με την οποία η ηγεσία της δικαιοσύνης διορίζεται από το υπουργικό Συμβούλιο.  
Είναι ωραίο να επικαλείσαι αρχές όπως η διάκριση των εξουσιών και η ανεξαρτησία της δικαιοσύνης για να   αποκτήσεις τα προνόμια των άλλων εξουσιών σε βάρος του λαού.
   

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Η ΣΑΝΙΔΑ ΤΟΥ ΚΑΡΝΕΑΔΟΥ

Οι παράγοντες που διαμόρφωσαν την πολιτειακή οργάνωση και τα Συντάγματα ...

ΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΤΗΣ 21ΗΣ ΜΑΪΟΥ 2023